Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Gal 1, 6-12, Lk 10, 25-37 

Na našej planéte existuje jeden veľmi škaredý hriech, a to egoizmus.

Egoista myslí len na seba, vidí výhradne vlastné výhody, stále znovu sa obohacuje na úkor druhých. Následkom toho sa ničí každé ľudské spolužitie, každá nutná komunikácia.

Ernest Hemingwey: Príčinou všetkého zla vo svete je sebectvo.

Protikladom egoizmu je láska, služba druhému. Kto „slúži“ – berie toto slovo úplne vážne – nestavia do popredia sám seba, ale druhého. Ten, kto miluje, neprestáva premýšľať o tom, ako by mohol druhého utešiť, pomôcť mu alebo urobiť mu radosť. Jediným merítkom jeho konania je dobro blížneho. To je povaha lásky, že slúži a nepanuje.

Vezmime si podobenstvo o milosrdnom Samaritánovi. Ten sa dal plne do služby blížnemu. A čo my?  Vo svojom každodennom živote neustále zisťujeme ako ľahko sa dá odnaučiť, že sme tu pre iných... Pritom je to životne nutné. Otázka pre každého z nás znie: „Ako môžem pomôcť ľuďom, ktorí žijú vedľa mňa, čo môžem pre nich urobiť?

Nasledujúci príbeh síce nie je nový, a iste ste ho počuli v rôznych verziách, ale môže nás vždy znova zaujať. Jedna novinárka sa dostala v Afrike do domu pre malomocných. Videla, ako misijná sestra obväzovala hnisajúce rany jedného malomocného: „Sestra“ povedala novinárka, „obdivujem vás, nerobila by som to ani za milión dolárov.“ Rehoľnica odpovedala: „Ani ja nie.“ Táto sestra dala výbornú odpoveď. Tri slová „ani ja nie“ nám prezrádzajú čosi veľké, rozhodujúce. V živote existujú činy, ktoré sa nedajú vyvážiť peniazmi.

Ako sme počuli v prvom čítaní, veľmi ľahko môžeme prebehnúť k inému evanjeliu. Iba jedno je to pravé. To v ktorom zaznieva: Choď a rob aj ty podobne! A pravý nasledovník Krista je ten kto to uskutočňuje.

Turzovka, 3.10.2016

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.