Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Gal 2, 1-2. 7-14,   Lk 11, 1-4  

Verba movent, exempla trahunt, (Slová povzbudzujú, príklady tiahnu), hovorí múdro staré latinské príslovie. 

Bol to príklad Pána Ježiša, ktorý ťahal apoštolov (a nielen ich) k jeho nasledovaniu. Evanjelisti nám dvakrát (možno i viac) predstavujú apoštolov, ktorí prichádzajú za svojim Majstrom a prosia ho. V nedeľu sme počuli: „Daj nám väčšiu vieru! Lk 17,5)“ Dnes: sme počuli: „Pane, nauč nás modliť sa, ako Ján naučil svojich učeníkov.“

Bol to príklad Pána Ježiša, že apoštoli prišli s týmito prosbami. Príklad jeho viery a modlitby. Viery, ktorá robila divy a zázraky a modlitby, ktorá ho ťahala do samoty niekedy aj na celú noc.

Tak sme sa dostali k základom náboženstva. Viete si predstaviť modlitbu bez viery? Boli by to zaklínadla a ani tie možno nie. Je to nepredstaviteľné. Hoci možno niekto opakuje formulky z detstva najmä večer miesto tabletky na spanie.  

Vieme si predstaviť vieru bez modlitby? Mnohí, zdá sa, áno. Považujú sa za veriacich, ale nepovažujú za potrebné modliť sa.

 Kardinál Jozef Ratzinger napísal, že kto sa nemodli vlastne stratil vieru. Kladie otázky: Ak nepovažuješ z potrebné Bohu poďakovať, poprosiť ho, čo znamená v tvojom živote? Nič! V akého Boha to potom veríš? Tak ho vypustíš zo svojho života ako niečo zbytočné, lebo v tvojom živote nič neznamená.

Pán Ježiš vypočul prosbu apoštolov a naučil ich modliť sa. Pozor, neberme to ako formulu. Vidíme, že text u Lukáš je iný ako u Matúša. Aj tým je možno naznačené, že nie sú dôležite slova, ale postoj. Byť v pozícii syna, dcéry Nebeského otca.
Ak modlitbu berieme takto, potom modlitba nie je bremeno, ale úžasná možnosť obracať sa na Boha. Preto nám Cirkev do niektorých výziev pri sv. omši pred touto modlitbou dáva myšlienku: Osmeľujeme sa povedať... To skvele vyjadruje postoj kresťanskej modlitby, ako nám ju predkladá Ježiš. Modlitba nie je bremeno, povinnosť, ale možnosť.

Modlitba nás má navyše robiť radostnými a vytvárať vzťah k Bohu i k ľuďom. Preto sa v Otčenáši modlime v množnom čísle.

Jedna pani hovorí: Môj syn sa mi vyhráža, že tie modlitby svätej Brigity sú blud a chcel mi ich zahodiť.  Možno, ak vidí matku pri tých zdĺhavých modlitbách, možno by bol radšej, aby sa mu venovala, možno od nej niečo čaká. Nevedie ho to k prosbe: Nauč ma modliť sa.

Kto sa opravdivo modli, nemalo by to okolie provokovať, ale ich viesť k modlitbe. Ako Ježišova modlitba apoštolov.

Turzovka, 5.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.