Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Ef 3, 14-21, Lk 12, 49-53 

Napätie a problémy v medziľudských vzťahoch môžu spôsobiť kolaps v rodine, na pracovisku a medzi národmi i vojnu. 

Prekonanie napätí a problémov môže vzťahy aj upevniť. Rodina sa môže viac zomknúť, na pracovisku niečo vytvoriť. Ich riešenie totiž môže vyburcovať človeka k väčším výkonom, prekonaniu seba – viď príbeh Winstona Churchilla. Často sa rodia takto osobnosti.

Môže to tak byť i vo vzťahu k Bohu. Hovorí sa, že v rybníku musia byť aj štuky, aby kapry nezleniveli. Problémy vo viere môžu povzbudiť k prehĺbeniu viery.

Jeden kolega pripravuje vo farnosti birmovku. Zvykneme brať stredoškolákov. Zobral aj deviatakov. Pýtal som sa ho na prvé skúsenosti. Hovorí: Urobil som chybu. Stredoškoláci sú už konfrontovaní na internátoch a stredných školách s inými názormi, sú vyzretejší.

Počuli sme: odteraz sa päť ľudí v jednom dome rozdelí: traja proti dvom a dvaja proti trom. Rozdelia sa otec proti synovi a syn proti otcovi, matka proti dcére a dcéra proti matke, svokra proti neveste a nevesta proti svokre. Nie je to aj o tom čo sme hovorili? Ak členovia rodiny hovoria o „ohni viery“, môže ich to rozdeliť, ale zároveň prehlbuje u niektorých vieru.

Videl som to vo farnostiach kde boli aj iné vyznania. Vedie to k otázke? Prečo som ja katolík? Ak žijú medzi neveriacimi: Prečo som ja veriaci?

A tieto otázky si musíme klásť bez ohľadu na to v akom prostredí žijeme.

A ešte niečo. Tým katalyzátorom vzťahu k Bohu môže byť aj utrpenie. Asi na tom myslel Pán Ježiš, keď povedal: Ale krstom mám byť pokrstený a ako mi je úzko, kým sa to nestane! Tak ako v úvode spomínané problémy, tak aj utrpenie (aj to sú vlastné problémy) budujú osobnosti.

Rozorával som s jedným pánom u ktorého to začalo nevinne. Uštipla ho mala muška pri oku. Liečili ho na zápal spojiviek. Bola to však borelióza. Nasledovalo liečenie, ktoré skončilo slepotou. Nemusím pripomínať, aká veľká kríza u neho nastala. Pobyt v Levoči, už chcel ujsť, lebo jeho ťažkou prácou zničené ruky nemohli čítať Braillovo písmo. Keď bol na pokraji, vtedy mu to začalo ísť. Stal sa vyhľadávaným maserom. Stále sa nevzdával. Nasledovali experimentálne operácie, až napokon po 10 rokoch videl. (Perlička – najhorší bol pre neho pohľad do zrkadla. Za 10 rokov sa nepoznal - viete človek starne!). Hovorí: Som vďačný za tie roky. Našiel som seba i Boha. Robí aj obetavého kostolníka v meste, kde to nik nechce robiť.  Prešiel tvrdým "krstom". 

Oheň som prišiel vrhnúť na zem; a čo chcem? Len aby už vzplanul! – povedal Pán. Horí všelijako, rôzne sa zapaľuje a často tam, kde by sme to nečakali.

Turzovka, 20.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.