Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Ef 4, 1-6 , Lk 12, 54-59

Človek je šikovný a vynaliezavý tvor.

Vďaka tomu ovládol našu planétu. Obýva severný i južný pol, púšte i snehové pláne. Jeho šikovnosť je v tom, že skúma, badá, pozoruje.

 Dnešné evanjelium spomína dve jeho prednosti.

  1. Skúmanie počasia – môžeme to rozšíriť na skúmanie prírody.
  2. Vie sa adaptovať, prispôsobiť. To vidím vyjadrené vo vete: Keď ideš so svojím protivníkom pred vrchnosť, usiluj sa s ním cestou vyrovnať. Môžeme to rozšíriť – na ceste života sa vyrovnáva s členmi svojho živočíšneho druhu, ale aj s množstvom problémov, aby prežil. 

Dokáže ísť i proti živlom. Preto žije na snehu, na tráve i na púšti. Rieši množstvo úloh. Aby sa vmestil do priestoru stavia si poschodové domy, až mrakodrapy. Skrotil si množstvo zvierat, ktoré mu slúžia. Skrotil rieky, postavil mosty, využíva ohromnú energiu elektriny...  Všetko toto robí v intenciách Stvoriteľa: Podmaňte si zem.         

Pán Ježiš hovorí, že niečo nám chýba - vzhľad zeme a neba viete posúdiť. Ako to, že terajší čas posúdiť neviete? Prečo sami od seba neusúdite, čo je spravodlivé?

Čo by to mohlo byť? Neviem  presne, ale skúsme sa sústrediť na toto: Prečo sami od seba neusúdite. Domnievam sa, že dnešnej dobe chýba to: Sami od seba.

Sme strašne stádovití. Viac ako hocikedy inokedy. Veľmi kopírujeme! Prepáčte za výraz, ale opičíme sa! Nechcem sa nikoho dotýkať, ale kto z vás by išiel do spoločnosti s roztrhanými šatami. Veď by sa hanbil. A chodíte... Bol som asi piatak či šiestak, keď som si na drevených sánkach roztrhol nohavice. Mama mi ich zašila a ja som sa hanbil a zadok som si zakrýval rukou. Nemali sme na nové. V rokoch keď som začínal ako kaplán, boli v móde „šuchačky“. Rifle ktoré boli vyšuchané. Keď si kúpili nové, dali ich do pračky s kameňmi, aby boli staré. Pokračovalo to. Urobili do nich diery. Mame to sami od seba?

Dávno som čítal v časopise PAS (Príroda a spoločnosť), že existujú ryby Hořavky (neviem slovenský názov – článok bol v češtine) Sú to rybičky ako sardinky. Sú stádovité. Čo to znamená? Potrebujú byť spolu. Chránia sa tak pred predátormi.  Urobili s nimi experiment. Jednej narušili centrum v mozgu, ktoré jej umožňuje odhadovať vzdialenosť od druhej. Zdravá rybička neprekročí určitú vzdialenosť. Čo sa stalo? Narušená si pláva nezávisle od iných. Narušená rybička sa stala vodcom.

Nie je to tak aj medzi nami? Kto normálny by išiel do spoločnosti v roztrhaných nohaviciach! Kto by si nageloval vlasy? Napichal so tela klince, dal si tetovanie, urobil zo seba strašidlo?!

Pán Ježiš chce, aby sme robili veci „sami od seba“. O tom je viera. Byť osobnosťami, nie stádovití. 

Sme pozvaní, nie k stádovitosti, ale k jednote. Stádovitosť je iné a jednota je iné. V prvom čítaní sme počuli: Znášajte sa navzájom v láske a usilujte sa zachovať jednotu ducha vo zväzku pokoja.

Turzovka, 21.10.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.