Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Ex 3, 1-6. 9-12, Mt 11, 25-27 

Dnešné evanjelium môže pobúriť poslucháča, alebo čitateľa.

Dokonca aj takého, ktorý nemusí byť nejako zvlášť namyslený, či príliš sebavedomý.  

Veď Stvoriteľ nám dal rozum, medzi dary Ducha svätého patrí i Dar rozumu. Prišiel na svet jeho Syn, Ježiš Kristus, ktorý to potvrdil aj dnes slovami: Môj Otec mi odovzdal všetko. A nik nepozná Syna, iba Otec, ani Otca nepozná nik, iba Syn a ten, komu to Syn bude chcieť zjaviť a pritom hovorí: Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými“.

Ako to je, ako to chápať?

Nezabúdajme, že Matúš písal svoje evanjelium pre židokresťanov. Preto viac ako ostatní evanjelisti píše o konfrontácii Ježiša s farizejmi, kde vytýka farizejom rôzne nesprávne praktiky zbožnosti. Tie výtky by sa dali zhrnúť do vety (skoro slovnej hračky): Nie je zbožnosť, ako zbožnosť.

Tak by sme mohli povedať: Nie je rozumnosť, ako rozumnosť! Svoje schopnosti, svoj rozum využívali farizeji na to, ako si pretvoriť zákon, ako podchytiť v reči Pána Ježiša. Niečo na ňom nájsť, aby stratil priazeň ľudí.

Múdrosť, rozum a poznanie sa môžu stať prostriedkom poznania Boha – Stvoriteľa a tým aj cesty k nemu, alebo využiť na boj proti nemu a proti tým, čo veria v Boha. Veď koľko „múdrych“ kníh sa popísalo proti viere!

Hovoril som, že medzi dary Ducha svätého patrí i dar múdrosti, vedomosti. Duch svätý je láskou. Kto má niekoho rád, je otvorený pre jeho názory, ochotnejšie ho prijíma. Teda k Bohu máme ísť s láskou a potom ho prijmeme. Lenže ako môžeme niekoho milovať, keď ho nepoznáme. Preto je treba začať s láskou k pravde (preto aj Pán Ježiš povedal: Ja som... Pravda). A preto Pán Ježiš nám dnes povedal: zjavil si ich maličkým. Deti sú „spýtavé“, snažia sa poznať pravdu, túžia po poznaní bez špekulácií a úprimne (kým sa nepokazia od dospelých, ktorí ich naučia diplomacii a politike).

Takže sa nemusíme búriť, ale hľadať pravdu s „vyzutými nohami“ – 1. čítanie.

 Turzovka, 19.7.2017 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.