Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Ján sa narodil 8. mája 1786 v Dardily pri Lyone vo východnom Francúzku zo zbožnej roľníckej rodiny.

Napriek veľkým ťažkostiam a slabému nadaniu začal študovať za kňaza. Svoj cieľ dosiahol 13 augusta 1815. Najprv bol kaplánom v Ecully a os roku 1818 bol farárom v dedinke Ars pri Lyone.

Vynikal hlbokou svätosťou a neúnavnou horlivosťou za duše na kazateľnici a v spovednici. Veľa si vytrpel, keď ho prenasledoval diabol a keď mu utŕhali na cti.

Zomrel 4. augusta 1859. Pápež Pius XI. ho v roku 1925 vyhlásil za svätého. Je nebeským ochrancom všetkých kňazov v duchovnej správe.  

TAKÝCHTO JE BOŽIE KRÁĽOVSTVO 

Chudobný sedliacky chlapec Ján Krstiteľ Vianney z Dardilly pri Lyone neraz priviedol do pomykova svoje prostredie. Od mala túžil byť kňazom. Nemal však ani peňazí, ani školy, ani nadanie. V obecnej škole bol dokonca zatláčaný ako jeden z posledných žiakov. Ján sa nevzdával nádeje. Keď pásol dobytok, na strom si zavesil obrázok Matky Božej a dokázal sa s ňou rozprávať celé hodiny. Nik zase nepoznal  zbožnejšieho chlapca nad Jána Vianneya. Modlitbou sa priam bezprostredne dotýkal Boha.

To si všimol farár Balley v Ecully. Rozhodol sa sám učiť Jána a na vlastnú zodpovednosť ho odporúčal so seminára. . Ťažko sa Ján dostal so seminára, ešte ťažšie skončil teologické štúdium. Predstavení mu odopreli záverečné skúšky.

Zastavme sa! Bola to nízka inteligencia?

Ako to, že napriek nedostatočným vedomostiam Ján bol predsa vysvätený?

Svojou inteligenciou prevýšil neskôr aj samých predstavených, aj doktorov teológie. Posmeškári filozofi museli tiež neraz ustúpiť pred jeho pohotovosťou.

Inteligencia Jána Vianneya bola vyššia, než ako ktokoľvek čakal. Nezakladala sa však na múdrosti tohto sveta, ale na samom prameni Múdrosti. . Bola to múdrosť Satého Duch.. Ján bol predovšetkým pokorný a zbožný. Preto keď sa zaváhalo či ho svätiť, či nie, generálny vikár dal len jednu otázku predstaveným seminára:

Je Ján zbožný?

Je! – odpovedali.

Takýchto je Božie kráľovstvo! – pomyslel si vikár. Kde sa pokora a zbožnosť viažu na seba, tam prestáva pôsobiť človek a začína konať sám Boh.

Prvé kaplánske miesto nastúpil Vianney pri svojom učiteľovi a farárovi Balley-ovi. Nastala svätá súťaž v dokonalosť. Kiež by bola aj dnes! Ťažko bolo súdiť, kto sa viac snaží, farár či kaplán. Najväčšia zaujímavosť sa začala diať v Jánovej spovednici. Nikdy nebola prázdna, nikdy pred ňou nebolo voľno. Keď čoskoro zomrel jeho duchovný tréner, farár Balley, Ján bol ustanovený za farára do Arsu. Zaujímavosť spovednice prešla i sem. Nik nevedel urči, kto viac vydrží; či kňaz Ján čakať na ovečky, či ovečky na Jána. Najväčšiu svoju pastoračnú snahu sústredil Ján na Eucharistiu, a preto aj na spovednicu ako na prípravu k tomu.

Minimum venoval odpočinku, ešte menej jedol. Skoro celý kňazský život prežil v úzkom bezvzdušnom priestore – v spovednici! Diabol zúril, vyčíňal, útočil priamo i nepriamo; ale Ján bol nezdolateľný. Ako si to vysvetliť?

Opäť nájdeme vysvetlenie u nášho Pána. Tento raz obral dieťa, postavil ho uprostred Dvanástich a povedal: Takýchto je Božie kráľovstvo“ (Lk 18,16) Inakšie: Ak nebudete ako maličkí, ak nebudete ako dieťa, t. j. jednoduchí, pokorní, nevojdete do Kráľovstva. 

Diabol sa ničoho a nikoho tak nebojí, ako najvznešenejšej Panny a pokory. Ján od detstva žil v detinskej prítulnosti k Matke Božej. Tá ho vychovala na svätca milého jej Srdcu – svätca pokory. Pasák dobytka, slabý študent, Ján Mária Vianney, dosiahol najväčší diplom kresťana, keď bol nebom a svätou cirkvou promovaný za  svätého!

Pane Ježišu, ty priateľ dietok, pre lásku, ktorou ťa miloval Ján Vianney, udeľ nám ducha maličkých, ducha pokory, ktorá najviac chýba nám, ľuďom veku dvetisíc. 

Konám

Vedomý úkon pokory v praktickom vydaní. Zdravas Mária...

 Miriam Liptovská, Celý rok so svätými. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.