Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Tob 3, 1-11a. 16-17a, Mk 12, 18-27 

Zaujímavý je príbeh dvoch protagonistov prvého čítania:

 1. Tobi robí skutok milosrdenstva a pritom príde o zrak! Žena Anna mu vyčíta: „A kde sú tvoje almužny? Kde sú tvoje dobré skutky? Všetci vidia, čo z toho máš!“ Tobi je na pokraji zúfalstva. Hovorí: Smrť je pre mňa lepšia než život, lebo som počul nepravdivé výčitky a je mi veľmi smutno. Napriek tomu sa modlí: „Pane, ty si spravodlivý a spravodlivé sú všetky tvoje skutky. Všetky tvoje cesty sú milosrdenstvo a pravda; ty súdiš svet.

 2. Sára: To je tiež bolestný príbeh! Ako Tobiho manželka, ju ničila slúžka. Preto v ten deň bolo dievča veľmi smutné a plakalo. Vyšlo do hornej izby svojho otca a chcelo sa obesiť. Napriek bezvýchodiskovej situácii sa modli: Zvelebený si, Pane, Bože milosrdný, a zvelebené je tvoje sväté a úctyhodné meno naveky.

V akom protiklade je postoj saducejov, ktorí špekulujú ako sa vyhnúť živému Bohu – ako nepriamo nazval Pán Ježiš svojho Nebeského otca.

Ježiš Saducejom vtedajším, aj dnešným odkazuje: Veľmi sa mýlite! On nie je Bohom mŕtvych, ale živých. A Tobi i Sára prežili, lebo verili v živého Boha, preto žili aj v tomto živote. Ináč by nezvládli život.

Turzovka, 7.6.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.