Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Hebr 13, 1-8, Mk 6, 14-29

Čo všetko musí uveriť človek, ktorý neuverí v Boha!

Už mi to pripadá ako v 19. st. keď nastal rozmach vedy, a mnohí začali všetko vysvetľovať „vedeckými“ princípmi a odmietli Stvoriteľa. Vedca (meno mi vypadlo) navštívil neveriaci kolega a pochválil jeho pekné hodiny. On: Našiel som ich.  - Kde?  -V stolíku; To ako?! - Vieš mám tam kdejaké súčiastky, otváram ho a zatváram, to sa mieša a naraz takýto skvost.

Samozrejme, že návštevník mu povedal, aby si z neho nerobil dobrý deň. On: Nezdá sa ti, že svet je krajší a dokonalejší, a tvrdíš, že vznikol náhodou.  

Dá sa to aplikovať na Herodesa. Výčitky svedomia, jeho náboženská nezrelosť spôsobila, že keď počul o výnimočnosti Ježiša povedal: „To vstal z mŕtvych Ján, ktorého som dal sťať.“

Áno, čo všetko musí uveriť neveriaci aby nemusel veriť! Kdečo ich straší, kdečo sa im zjavuje, kdečo počujú, potrebujú spustu povier, množstvo „vedeckých“ teórii.

Dúfam, že vy nemáte v tomto smere problémy. Mali by sme byť od nich ďalej. Nemali by sme mať problémy či je Boh, ale by viac nás malo zaujímať v akej pozícii sme voči Ježišovi.  Za koho považujeme my Pána Ježiša. Otestujeme sa!

Urobme si tu zóny. Kto bol najbližšie pravde o Pánu Ježišovi?

Zoraďme ich postupne podľa abecedy: Herodes, Herodiada, iní, Ján Krstiteľ, Salome, učeníci Jána Krstiteľa, kat, účastníci hostiny?

Herodes – Typický predstaviteľ muža namýšľajúceho si, že má moc. Bol len poskok Romanov – bol vládcom z ich blahosklonnosti. Navyše len tetrarcha – štvrť vladár (Mt 14,1). Všimnite si jeho vystatovačnosť: Kráľ povedal dievčine: „Žiadaj si odo mňa, čo chceš, a dám ti.“ A veľmi jej prisahal: „Dám ti všetko, čo si len zažiadaš, hoc aj polovicu svojho kráľovstva.“

Nevedel sa chlapsky postaviť:

  • K dievčaťu: Kráľ sa zarmútil, ale pre prísahu a kvôli spolustolujúcim ju nechcel sklamať. Stratil by u hosti kdeby povedal: Nie som pán života, to ti nemôžem splniť?
  • K Herodiade – bol v osídlach jej intríg
  • K Jánovi Krstiteľovi - lebo Herodes sa Jána bál. Vedel, že je to muž spravodlivý a svätý, preto ho chránil. Keď ho počúval, býval vo veľkých rozpakoch, a predsa ho rád počúval – Je to chlapský postoj?
  • K Ježišovi – Úplne je pomätený v postoji k nemu. Považuje ho za Jána Krstiteľa.

Nevedel sa chlapsky postaviť k životu a potom to prebrala žena a spôsobil tak veľa zla. 

Herodiada – Typická predstaviteľka ženy, intrigánky. Herodias mu strojila úklady a chcela ho zabiť, ale nemohla. Zneužíva dcéru, hostinu, šliape po manželskej vernosti, lebo je sebecká – chce byť vladárka.

Iní – Takto evanjelista popisuje  bezmennú masu ľudí, ktorí o Ježišovi kdečo hovoria. Len aby sa vyjadrili a tvárili, že situácii rozumejú.

Ján Krstiteľ – Charakter. Nebojí sa povedať pravdu, obhajuje hodnoty, kladie za ne život. Presne ako Pán Ježiš.

Salome – Hlúpe, naivné dievča, ktoré si myslí aká je dôležitá, keď ju pochváli opitý vládca a chlipní hostia je schopná urobiť hocičo!

Učeníci Jána Krstiteľa – Veľkí žiaci,  veľkého učiteľa! Keď sa to dopočuli jeho učeníci, prišli, vzali jeho telo a uložili ho do hrobu. Smelo sa k nemu hlásia, aj keď je nežiadúca osoba!

Kat – Evanjelista konštatuje: Herodes poslal kata a rozkázal priniesť jeho hlavu. Ten odišiel, vo väzení ho sťal, priniesol na mise jeho hlavu, odovzdal ju dievčaťu a dievča ju dalo svojej matke. On si len plní povinnosť, je to jeho práca. Neuvažuje!

Účastníci hostiny – Sú podelení takto: veľmoži, vysokí dôstojníci a poprední muži Galiley, spolustolujúcim. Zdá sa, že pochlebovači, chcú sa zabaviť, pripadne stúpať v spoločenskom rebríčku. Keby sa zastali Jána Krstiteľa, iste by to evanjelista zaznamenal. A asi by Ján Krstiteľ nezomrel.

My – nie sme tam spomínaní, ale to neznamená, že sa nenájdeme v Herodesovi – jeho chvastúnstve, veľkoleposti, tápaní, sľubovaní a slabosi.

Herodiáda nám tiež nie je cudzia. Chceme dosiahnuť veci „obchvatom“, korupciou, cez iných.

Ľahko sa nájdeme aj v mase „iných“. Tiež sa vyjadrujeme k veciam o iných, ktoré nezodpovedajú pravde. Dúfajme, že sme, snažíme sa podobať Jánovi Krstiteľovi a vieme sa postaviť za pravdu, chránime hodnoty.  

Alebo sa nájdeme v pozícii kata – robíme, lebo je to naše zamestnanie – niečo predsa robiť musíme – povieme si a pritom škodíme iným.  

A boli tam spolustolujúci. Sme na rôznych sedeniach a môže sa stať, že sa ľahko pridáme k ostatným.  A s „vlkmi vyjeme“.

Kde sa nachádzame?

Turzovka, 3.2.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.