Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Uvedenie do bohoslužby:

Zišli sme sa tu na Popolcovú stredu. Volá sa tak preto, lebo dnes budeme poznačení popolom. Popol je symbol pominuteľnosti, zániku, smrti. Znamenie popola nás však dnes nevolá k myšlienke na smrť. Volá nás k náprave života, k radostnému životu so Zmŕtvychvstalým Pánom.

Keď budeme po evanjeliu značení popolom spáľme pokornou ľútosťou všetky hriešne návyky, všetko, čo vedie k duchovnej smrti.

Akt pokánia preto na začiatku svätej omše nebude. 

Uvedenie do čítaní

  1. Jl 2,12-18

Naše vôľa k náprave, to nie je záležitosť peknej pobožnosti v kostole. Počúvajme, čo o tom hovorí prorok. 

  1. 2 Kor 5,20-6,2

Svätý Pavol ako Kristov vyslanec nás napomína a povzbudzuje v tomto čase spásy. Vypočujme si, čo nám v mene Kristovom zdôrazňuje. 

  1. Mt 6,1-6.16-18

Po starozákonnom prorokovi a po apoštolovi národov Pavlovi, budeme teraz počúvať Pána Ježiša, o tom aké majú byť piliere pokánia: naša modlitba, pôst a almužna. 

DÔRAZ NA... 

Človek je tvor spoločenský a veľa veci robí pre iných a kvôli iným. Možno si priznáme, že sme dosť ovplyvňovaní prostredím a dbáme na jeho mienku. Ináč stolujeme ak sme sami a ináč v spoločnosti, iní sme keď sme sami v izbe a iní v prítomnosti iného. Snáď, aj keď sme dospelí si pomyslíme: Čo by na to povedali rodičia?

Je zjavné, že mnohí robia veľa veci, aby boli videní majstrom, vedúcim, farárom, biskupom (to platí pre nás kňazov). Koľkí muži sú chválení okolím a akí neznesiteľní sú doma?! Koľké ženy koketujú a sú milé pred cudzími mužmi... Ide do spoločnosti pričeše sa, „nahodí“, prifarbí, aby sa viac páčila? Komu?

„Netvárime sa“, nehráme, aj pred Bohom? Nikde to nie je prijemné, a dobré, ale „robiť sa“ pred Bohom je hotový nezmysel!

Nečudujme sa preto, že Ježiš dnes ostro vystupuje proti náboženským praktikám vykonávaným z egocentrických dôvodov. To znamená pre to, aby ich videli ľudia, aby som ja stál pri ich vykonávaní na javisku, aby som bol osvetľovaný tými najsilnejšími reflektormi, aby som bol chválený.

V čom je nebezpečenstvo tohto všetkého? V tom, že človek, ktorý takéto veci robí, ešte nemusí byť dobrým a obráteným človekom. Existuje jedna charakterová vada, ktorá sa prejavuje výslovne tým, že človek robí dobre iným ľuďom, avšak dôvodom pre to je to, že ho ľudia evidujú a že ho pokladajú za výnimočného a chvályhodného. Je to hystéria. Hystéria má mnoho odtienkov. Jedným z nich je predvádzanie sa, ďalším manipulácia a pod. Ani hysterici, ani manipulátori, ani herci – hoci všetci robia dobré a šľachetné veci – podľa hodnotenia Ježišovho nie sú opravdivo obrátenými ľuďmi. Vo všetkých prípadoch ide o efekt, a nie o hĺbku, t. j. o srdce. Ježiš chce naše srdce, a nie naše skutky.

Benediktínska sestra Joan Chittister sa v 17. čísle týždenníka National Catholic Reporter zamýšľa nad otázkou, prečo Ježiš vlastne tak veľmi nástojil na tom, aby sme modlitbu, dávanie almužny a pôst robili v najskrytejšom súkromí, tak, aby to nikto nevidel.

Túto jeho požiadavku sa snažila dať si do súvisu s inými požiadavkami Ježišovými, ktorými nástojí na svedectve, napríklad: „Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach.“ Svedectvo je pre Ježiša veľmi kľúčové. Odpoveď však nachádza v tomto: Pre Ježiša nie sú kľúčové náboženské úkony. Pre Ježiša je kľúčovým obrátený človek. Náboženské úkony nás majú viesť k obráteniu.

 Sestra Chittister doslova hovorí: „Príklad [ktorým máme byť pre ľudí] spočíva v tom, čím sa staneme prostredníctvom toho, čo praktizujeme.“ Čiže inými slovami: pôst, modlitba, almužna – spomínané v dnešnom evanjeliu -a množstvo iným praktík nemajú cenu samy osebe. Sú to len prostriedky k stávaniu sa.

V tomto zmysle ja osobne hodnotím aj otázku, či isté duchovné praktiky, ktoré sú obsahom môjho života, sú dobré, alebo nie sú dobré. Otázka, ktorú by som si mal permanentne klásť pri ich prehodnocovaní, by mala znieť: „Prečo to robím? Je to na väčšiu Božiu česť a slávu, alebo moju? Robí ma to vitálnejším a lepším vo vzťahu k iným?“

Uvediem tu príklad zo zbožnej rodiny: Predstavte si rodinu, okrem svojej práce a povinnosti, ktorá zapĺňa väčšinu ich dňa, majú spoločné stolovanie a predovšetkým modlitby – spoločné i súkromné. Sú rodiny, ktoré sa modlia spoločne denne a pravidelne. Chodia každú nedeľu do kostola, niektorí z rodiny aj denne. Môže sa však stať, že po týždňoch či mesiacoch takéhoto režimu tí ľudia, aj napriek tomu, že sa veľa modlia, môžu úplne vyschnúť. Ich vzťahy môžu vychladnúť, lebo na ich pestovanie nemajú času, a ich osobná vnútorná vitalita sa tiež môže vypariť, lebo niet času na osviežujúce spontánne okamihy. A to napriek tomu, že v ich živote je veľa náboženských praktík.

Čo poviete, z čoho má Pán Boh väčšiu radosť? Ale aj vy sami!

Samozrejme, nie je možné duchovne žiť a rásť bez modlitby, pôstu a dávania almužny. Lenže toto všetko sú len prostriedky k väčšiemu cieľu: k tomu, aby sme sa stávali ľuďmi prekypujúcimi životom, v ktorých životnej vitalite je viditeľná sláva Božia (parafráza výroku sv. Ireneja).

Nech je tento pôst pre každého jedného z nás časom otázok a preverovaní; otázok typu: Rastiem a zveľaďujem sa ako ľudská bytosť? Ak nie, v čom by som mohol urobiť nápravu?

V bývalej farnosti mi jeden farník na popolcov stredu povedal: Ja nemám peniaze na mäso. Ja sa stále postím.

Keďže robil v obci v rámci aktivačných prác, bolo ho však vidno skoro denne potácajúceho sa. A ak všetko neminul na alkohol i s cigaretou v ruke.

Je to len o mäse? Je to aj o odriekaní sa jedla. Ale ešte viac to môže byť o odriekaní si cigarety, piva... Jednoducho urobiť niečo, aby sa stal plnohodnotným človekom.

A toto vám zo srdca želám: aby ste sa deň čo deň za pomoci duchovných praktík stávali čím ďalej, tým viac ľuďmi, ktorí prekypujú životom. To je zmysel každého duchovného rastu.

Turzovka, 1.3.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.