Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Lk 23, 44-46.50.52-53

Stretávate sa intenzívne so skutočnosťou smrti. Vo svete ...  ale aj v našom  prostredí, dokonca v rodine.

Je to určite bolestná skúsenosť - strácať blízku osobu, priateľa, či známeho. 

Podobne hlbokú a bezprostrednú skúsenosť so smrťou mali i ľudia stojaci okolo Ježišovho kríža ako sme práve počuli v evanjeliu. Ježišova matka a jeho učeníci sa nachádzali v podobnej dramatickej situácii ako my dnes, zdanlivo bezútešnej a nezmyselnej. Človek totiž vždy zoči-voči smrti má pocit nezmyselnosti a absurdity.

Možno to bude znieť paradoxne, ale práve v tejto chvíli nám chce slúžiť vypočuté Božie slovo na potechu a dodať nádej.

Čo to hovorím? Evanjelium o smrti má potešiť ľudí, ktorí plačú nad smrťou milovanej osoby? Pozrite, dôvodom našej útechy chce byť sám Boh. Ten Boh, ktorý nám nie je vzdialený a cudzí, ale ktorý sa v Ježišovi Kristovi stal človekom a žil ako človek so všetkými žiaľmi i radosťami a dokonca prijal i smrť.

Teda náš Boh nie je Bohom necitlivým, Bohom, ktorým by nás nevedel pochopiť v našej bolesti. On je Bohom, ktorý sám zomrel - a vieme, že toto zomieranie bolo preň nesmierne ťažké a bolestné. Tento náš Boh vie, čo je to stáť pred nezmyselnosťou smrti. Boh Otec toto prežil celkom bezprostredne pozerajúc na svojho nevinného Syna - posla svojej lásky - zabitého na kríži. Je teda Bohom nesmierne blízkym a bezvýhradne chápajúcim.

A máme ešte jeden dôvod nechať sa v tejto chvíli potešiť. Úvodná smernica k pohrebným obradom to vyjadruje veľmi pekne. Hovorí: "Pri pohrebe svojich veriacich Cirkev s dôverou slávi veľkonočné tajomstvo, aby tí, čo boli krstom pričlenení ku Kristovi zomretému i vzkriesenému, smrťou vošli s ním do života." (OE č.1)

Teda stojíme tu nie trúchliace spoločenstvo, ale spoločenstvo sláviace veľkonočné tajomstvo - tajomstvo života, tajomstvo zmŕtvychvstania. V krste totiž dostávame podiel na Ježišovom víťazstve nad smrťou, že ako Božie deti znovuzrodené vodou krstu, sme i dedičmi Božieho, čiže večného života.

Takto pozerajme, sestry a bratia, na ťažkú skutočnosť smrti nášho brata Jána i na našu vlastnú smrť. Ostaňme po celý život verní dôstojnosti Božích detí, ktorú sme prijali v krste.

A ak by sme niekedy zablúdili, nebojme sa vrátiť do náručia Cirkvi, ktorá vlastní okrem vody krstu i slzy pokánia a nájdime tu opäť svoju krstnú dôstojnosť. Veď ona nám dáva záruky, že budeme dedičmi šťastnej večnosti.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.