Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Uvedenie do bohoslužby

Na svitaní: 

Po večernej slávnosti stojíme teraz opäť pred betlehemskou zvesťou: „Narodil sa Kristus Pán!“ Čo nám oznamuje? Väčšina z nás to vie:

Znamená to, že od chvíle, keď Kristus – Emanuel, čo znamená Boh s nami - prišiel na svet, bolo by omylom hľadať Boha na „onom“ svete. S Ježišom prišiel Boh do nášho sveta. Niekedy to síce vyzerá, že Boh svet zase opustil, ale to je tam, kde ľudia prestanú žít v Ježišovom duchu, kde ľudia opustia Boha.

Preto nám dnešná bohoslužba hlasá nielen Ježišovo narodenie na svet, ale i našu spoluzodpovednosť za Božiu prítomnosť v našom svete:

Ježiš sa v Betleheme narodil skrze Márii. Ježiš sa dnes môže narodiť na svet znovu skrze tebe, mňa - skrze každého, kto sa mu otvorí v láske.

Ľútosťou sa pripravme na dnešnú bohoslužbu. 

Uvedenie do čítaní: 

  1. Iz 62,11-12

V prvom čítaní nám prorok vysvetľuje, že Vianoce sú veľkou školou nadeje: Nikto už nemusí byť sám, ani ten čo sa cíti osamelí. 

  1. Tit 3,4-7

V druhom čítaní si vypočujeme, že Vianoce sú školou lásky. Nikto už nemusí pochybovať o Božej pomoci. 

  1. Lk 2,15-20

V evanjeliu môžeme pastierov vnímať ako učiteľov viery, ktorá koná. Akonáhle počujú Božie posolstvo, idú za jeho hlasom.  

Uvedenie do bohoslužby cez deň

Zišli sme sa k pokračovaniu toho, čo sme začali včera večer. Keď sme si sadli k štedrej večeri, keď sme si dávali darčeky, to bola rodinná liturgia - oslava. Teraz budeme v tejto liturgii pokračovať. Pán Ježiš nás pozýva k radostnému stolovaniu s ním. My mu chceme priniesť dary svojej lásky. I tu medzi nami sa Slovo Božie stane Telom – preto vo vyznaní viery pri týchto slovách pokľakneme. Pán bude prebývať medzi nami, bude pokrmom našej duše.

Pripravme si srdce úprimnou ľútosťou.

Uvedenie do čítaní:


  1. Iz 52,7-10

Teraz si vypočujeme, ako si starozákonný prorok predstavuje príchod Mesiáša. Myslí si, že sa celý svet zmení a príjme Boha za svojho kráľa pokoja. Lenže doteraz sa svet nestal pokojným miestom. Vieme, že je to preto, že sme Boha neprijali. 

  1. Hebr 1,1-6

Začiatok listu Hebrejom sa tiež zaoberá Božím návrhom, že pomôže ľudstvu. Preto k nám prichádza a prihovára sa nám. 

  1. Jan 1,1-18

Teraz si prečítame začiatok evanjelia svätého Jana. Všimnite si do akých ťažkosti sa tu dostáva ľudská reč, keď sa pokúša vysloviť nevysloviteľné: tajomstvo Božej lásky, tajomstvo Božej existencie a jeho narodenia ako človeka.

 

Milí bratia a sestry v Kristovi,

opäť tu máme Vianoce, čas radosti, lásky, pokoja a šťastia. Všetky aktivity materiálneho, či duchovného snaženia počas predchádzajúcich adventných dní smerovali k tomu, aby sa to naplnilo. Napriek tomu skúsenosť nás učí, že tieto chvíle plné poézie a radosti mnohí prežívajú v samote, smútku, až bolesti. Moje stretnutia s chorými, bezdomovcami, opustenými a starými ľuďmi potvrdzujú, že Vianoce sú pre mnohých skôr sviatkami bolesti, než radosti.

Nechcem kaziť radosť spokojným a šťastným, ale prichádzajú mi na myseľ slová piesne od Edit Piaf: „boli sme príliš šťastní, aby sme mali srdce". Ona zo svojím milým tancuje, nachádza sa v jeho náručí, a ako sama hovorí, vonku v zime na ulici zomiera žobrák a v susednom dome choré dieťa bojuje o svoj holý život.

Milí veriaci, dobre viete, aký život je vo vás i okolo vás. Koľko je v ňom radosti i bolesti. Čo na tomto veľakrát bezútešnom stave môže zmeniť pravda Vianoc,

že ,“Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život." (Jn 3, 16)?

Z historického hľadiska nikto rozumný nemôže poprieť, že toto dieťa a neskôr, že tento muž, nepredstaviteľne zmenil kvalitu života na zemi. Poznáme to nielen z našej národnej dejinnej skúsenosti, ale aj osobne, a sme vďační, že dnes môžeme byť prínosom a obohatením pre ostatných okolo nás. Čím by sme boli bez Ježiša Krista a jeho evanjelia! A čo súčasnosť?

Aj keď to môže opäť znieť ako fráza, táto premena sveta, tak potrebná a nikdy nekončiaca, bola, je a bude dielom darovanej lásky. Nie navonok manifestačne prehlasovanej, ale konkrétnej, milosrdnej lásky.

Láska, a to vy dobre viete, nemôže zostať abstraktná. Potrebuje znaky, potrebuje prejavenie navonok, k druhým ľuďom okolo nás. Potrebuje úsmev, gesto, pohladenie, bozk, objatie, dar. Potrebuje „telo". Preto sa aj Boh stáva telom. Svätý Ján to v evanjeliu vyjadril: „Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami" (Jn 1, 14). Malé dieťa v jasliach je znakom konkrétneho daru neuveriteľnej Božej milosrdnej lásky.

Milosrdná láska Boha Otca, o ktorej sme počas mimoriadneho Svätého roka milosrdenstva uvažovali, má vo Vianociach konkrétnu podobu. Inkarnácia, vtelenie Boha sa stalo najmocnejším znakom jeho milosrdenstva. Boh sa stal jedným z nás. Táto milosrdná láska má schopnosť, má silu dávať život nám i tomuto svetu.

Milí bratia a sestry, Boh sa rozhodol vykročiť na cestu k nám, my sa rozhodnime vydať na cestu k nemu a to prostredníctvom človeka. Človeka, ktorý sa nám v Ježišovi Kristovi stal bratom a sestrou. Človeka, s ktorým žijem, pracujem, zabávam sa, ktorého idem navštíviť, ktorému venujem svoj čas, ktorému viem pomôcť hmotne, či duchovne, lebo v ňom spoznávam Krista.

Tak nám to pripomína pápež František, že keď sa ocitneme tvárou v tvár dieťaťu, azda môžeme mať aj mnoho problémov, mnoho ťažkostí, avšak keď stojíme pred dieťaťom, v našom vnútri sa rodí úsmev, jednoduchosť, lebo stojíme pred nádejou: dieťa je nádejou! A tak musíme v živote, pri tomto putovaní, vidieť nádej, že nájdeme Boha, Boha, ktorý sa pre nás stal Dieťaťom. A toto stretnutie s Dieťaťom nám daruje úsmev, radosť, pokoj srdca, daruje nám šťastie, daruje nám všetko.

Milovaní, toto je to, k čomu by som chcel pozvať seba, mojich spolubratov i vás, za ktorých nesiem určitú zodpovednosť. Vykročme spoločne počas týchto sviatkov Božieho narodenia na cestu darovanej milosrdnej lásky, schopnej meniť smutný, ubolený a prázdny život.

Ako je dnes Boh konkrétny vo svojej darovanej milosrdnej láske, chcem byť i ja konkrétnejší v mojom príhovore k vám. Chcem ponúknuť návod, ako nás Božie milosrdenstvo vedie cestou odpustenia, vzájomnej pomoci a nádeje.

Povzbudzujem vás ku vzájomnému odpúšťaniu. Nedovoľme, aby hnev uzavrel nás samých, alebo našich blížnych do zatvrdlivého neodpustenia. Ponúknime svoje srdcia i ruky k odpusteniu, a tým k vytvoreniu novej kvality v našich vzťahoch.

Preukazujme si vzájomne pomoc a buďme ohľaduplní voči sebe. Táto služba môže byť našou neustálou snahou o čo najnezištnejšiu lásku, v konkrétnej podobe.

Buďme nositeľmi nádeje, ktorá chce byť vernou a vytrvalou napriek pomalosti, pádom, prehrám a sklamaniam nás samých i tých druhých okolo nás. Skutočné a jediné pohľady lásky sú tie, ktoré dávajú nám i druhým možnosť dúfať.

Moji milovaní, ak ste zažili alebo zažívate lásku v takomto vydaní, či už od Boha, alebo od ľudí, viete dobre, aký krásny rozmer nadobudol váš život. Prosme Nebeského Otca a Eucharistického Krista o silu, aby sme boli schopní ju ponúknuť sebe aj iným. A my aj svet bude šťastnejší.

Bol by som veľmi rád, aby sa moje slovo adresované vám naozaj „stávalo telom", aby Kristus skutočne prebýval v nás a za to sa aj modlím. Zo srdca prajem každému z nás, aby sme konali ako noví ľudia, zmenení stretnutím s Bohom, ktorý sa z lásky k nám stal človekom.

S láskou všetkým žehnám v mene + Otca i + Syna i + Ducha Svätého.

Mons. Tomáš Galis, žilinský biskup

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.