Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Minule

Nevieme oceniť dobrodincov ľudstva

Autority umelo vyrábajú média

Ozajstnými autoritami sú obetaví ľudia

Pokušenia od autorít

Samozrejme neuvažujeme nad „autoritami“ – celebritami, umelo vyrobenými médiami. Tí strhávajú najmä mládež k čudáctvu (účesy, tetovanie, cvočky po tele), k ohrozeniu zdravia (bulímia, anorexia) i k devastácii morálky (gender ideológia, sexuálna deviácia, toxikománia...).

Nedostatky u autorít

Aj ozajstné autority, ktoré sa snažia obetavo a morálne žiť, majú svoje nedostatky. Nositeľom každej autority je vždy iba človek. Preto má každá ľudská autorita presne vymedzené hranice svojej pôsobnosti. Žiaden človek nemôže byť natoľko dokonalý a múdry, aby sa nikdy nepomýlil, nezlyhal, aby každé jeho rozhodnutie bolo úplne správne, aby jeho postoj mohol v každom ohľade slúžiť za vzor. A práve preto sa musíme zaoberať aj pokušeniami, ktorým podliehame z úcty k nejakej autorite.

Nepodľahnúť autorite

Prípad spomínaný v úvahe (č. 79) sa môže zdať extrémnym: Nik, ani otec nemá právo nahovárať na predbiehanie v neprehľadnej zákrute. Ale stávajú sa všelijaké prípady zneužívania autority a prekračovania jej kompetencie. Je jasné, že za takou autoritou nestojí Boh, a preto sa nesmieme podriadiť.

Váha autority

Aj keď je kríza autority, vždy nám hrozí nebezpečenstvo, že úcta k autoritám oslabí našu kritičnosť. Všetci ľudia nemajú na nás rovnaký vplyv, ich slová nemajú rovnakú váhu. Názory a postoje ľudí, ktorých uznávame, vážime si, preberáme často aj podvedome.

Potreba uvažovania

Kto si dostatočne neuvedomuje, že každý človek má svoje negatíva, a ak napodobňuje svoj vzor vo všetkom, preberá aj jeho nedostatky. Je nezodpovedné uznávať názory a postoje iných za správne iba preto, že to hovorí a robí niekto, kto má dobrú povesť, zvučné meno, kto pekne hovorí, alebo je nadriadený.

A iba tvrdá askéza nám pomôže nepritakávať tomu, čo nám vyhovuje!

Nabudúce: Rozlišovanie autorít