Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 28, 10-22a, Mt 9, 18-26 

Žena - matka sa sťažuje: Môj manžel je neveriaci. Pred sobášom sľúbil, že nebude prekážať náboženskú výchovu deti.

Nedodržal sľub a bol proti viere. Ja som bola ľahostajná. Dcéra pri rozlúčke so základnou školou bola s kamarátmi na chate. Opila sa. Šlo to s ňou stále dole vodou. Dostala sa do zlej partie a sklamala. Otec si uvedomil, že robil zle. Ja si uvedomujem, že som sa málo snažila.

Čo sa už dá robiť? My tu v kostole by sme mali jednoduché riešenie: Potrebovala by stretnutie s Kristom. Tak ako ta žena, ktorá sa dotkla obruby jeho odevu, alebo aby nad ňou Ježiš povedal: Dievča neumrelo, ale spí.“ Oni ho vysmiali. Ale keď dav rozohnali, vošiel dnu, chytil dievča za ruku a ono vstalo.

Je to však veľmi schematické riešenie. Koľkí sa roky modlite za svoje deti, priateľa, manžela... a nič. Nuž, jednoduchšie je pre Ježiša len dotykom rúcha uzdraviť, vzkriesiť mŕtvych, ako obrátiť človeka. Prečo? Lebo Boh nikoho k ničomu nedonucuje.

Čo teda v konkrétnom prípade? Čo s tou dcérou? Matka mala od začiatku vydávať svedectvo viery, možno aj otec by sa skôr spamätal. Ale aj tak nie je úspech zaručený. Viď prípad Judáša i apoštolov. Mali najlepšiu výchovu a sklamali! Ježiš vždy nechával slobodu. Ponúkal a ponúka však pomoc, preto prišiel na svet. Preto v takýchto prípadoch musíme riešenie nechať na Božie milosrdenstvo.

Skôr sa pýtajme, ako je to s nami? V moci máme iba my sami seba! Čo pre nás znamenajú dnešné čítania z Božieho slova.

V prvom čítaní sme počuli: A Jakub urobil sľub: „Ak bude Boh so mnou, ak ma bude chrániť na ceste, po ktorej idem, ak mi dá chlieb na jedenie a šaty na zaodiatie, keď sa šťastne vrátim do domu svojho otca, Pán bude mojím Bohom a tento kameň, ktorý som postavil ako pomník, bude Božím domom.“

Jakub dáva podmienku. A oprávnene! Keby Boh nebol s nim Boh jeho otca Abraháma a Boh Izáka, nikdy by v neho neuveril.

Preto aj my musíme v modlitbe, svätých omšiach, sviatostiach zažívať ten pomyselný rebrík a tak prežívať prítomnosť Boha Abraháma, Jakuba a Mojžiša vo svojom živote. Potom nebudeme mať problém s ľahostajnosťou vo viere a vydávať svedectvo viery.

Vysoká, 10.7.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.