Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Predkladám odpovede birmovancov IX. skupiny (Animátor J. Hrtús) na otázku: Prečo sa Cirkev vníma ako spoločnosť zákazov a príkazov? 

Ľudia čo nechodia do kostola, si možno myslia, že je to pre nás veriacich príkaz od cirkvi. Taktiež, že nás núti k spovediam, modleniu, sviatostiam. Počas pôstu sa niečoho vzdať, vlastne v ich ponímaní, že máme niečo zakázané. Že nám cirkev zakazuje žiť tak ako by sme my chceli. Samozrejme, každý z nich to môže vnímať inak. Ono ja na každom osobitne či bude rešpektovať tieto sviatky, tradície a podobne.

Ja to vnímam asi nejako takto. Nie zákazy a príkazy ale ako niečo, čo robíme z vlastnej vôle ako kresťania. Nikto nás nezbije za to, že nepôjdeme do kostola ani nám nikto nevynadá, že nepôjdeme k spovedi. Je to na každého svedomí. Je len na nás ako moc veríme a čo pre to chceme urobiť. Preto je tento názor podľa mňa úplne nezmyslený. Nikto nám to nekáže robiť je to na nás samotných. 

N. Š. 

Niektorí ľudia vnímajú cirkev ako spoločnosť zákazov a príkazov. Možno to bude tým, že o nej takmer nič nevedia.

Ja osobne vnímam cirkev ako spoločenstvo, kam patrím aj ja a žiadne zákazy nepociťujem. Niektorým príde neprípustné, že piatky by nejedli mäso alebo by sa mali postiť. Myslím si, že modlitba a sviatosť zmierenia nie je nič, čo by nás oberalo o čas. je to o našom rozvoji. Robíme to pre nás, nie pre iných.

L. Š. 

Moja odpoveď znie asi takto. Podľa mňa je to preto lebo Boh (cirkev) nám chce iba dobre, no diabol nám ponúka rôzne rozkoše, my si myslíme že sú dobré no opak je pravdou, 

Nechala som si to pár dní preležať v hlave a poriadne pouvažovať. Po mojom zamyslení som prišla na to že Cirkev nie je taká, to len ľudia si myslia že to je tak  Cirkev nerobí nič zlé, len ľudia sú tak opantaní svetom a diablom že si myslia že Cirkev všetko zakazuje. Je to len v ich mysliach, diabol im to tlačí do hlavy. A preto sa každý musíme zamyslieť, tlačí to aj nám alebo sa ním nenecháme opantať o mylných predstavách....

K. K. 

Ľudia to často tak vnímajú, lebo od malička sme vedení k viere a k Ježišovi a k viere patria aj nejaké pravidlá, samozrejme. Niektorým vadí to, že musia chodiť do kostola, ale oni to nemusia, je to na nich ako sa k tomu postavia a či pôjdu, či sa vlastne Bohu chcú nejak odvďačiť, či si chcú naňho nájsť chvíľku, v tomto urýchlenom živote. Alebo že sa nesmie chodiť do kostola nevhodne oblečení, však ale úcta nejaká k tomu musí patriť. Možno zákazy a príkazy vnímajú v desatore.

Každý katolík sa musí zriekať. Kvôli postom, sviatkom ale aj keď chce napríklad chodiť do kostola v prvé piatky (9) a tak ďalej. Je všeobecne známe že musia obetovať niečo, čo je im známe a v obľube.

Avšak keby praví veriaci nedodržiavali tieto zákazy a príkazy nebola by to cirkev. Bolo by to spoločenstvo ľudí, ktoré sa v ničom nespája iba v Bohu a to by taktiež skončilo. Tieto zákazy a príkazy oddeľujú ľudí a robia z nich seberovných. Popravde, tiež nie som nadšená keď nesmiem jesť v piatok mäso alebo musím držať pôst ale tak ako sa to tradovalo doteraz a ľudia to vydržali, tak to nikomu neuškodí ani teraz. Je smutne že ľudia v tom vidia ukracovanie vlastnej slobody. Ale všade musia existovať nejaké pravidlá, pretože by vznikol veľký ruch. 

Chcela som Vám ešte povedať, že dnes sme boli na exkurzii v Nitre, na Nitrianskom hrade a boli sme aj vo vnútri, v bazilike sv. Emeráma. Dozvedela som sa veľa informácii, moc si ale nepamätám, bolo tam príliš mien, ale bolo to tam nádherné. (To len tak pomimo)

 A ešte, zajtra odchádzame do Talianska na Majstrovstvá Európy, čiže nestihnem prísť na stretko, prídeme a budúci týždeň, vopred sa ospravedlňujem. Ďakujem

L. G. 

Pretože ľudia si často neuvedomujú čo všetko nám cirkev a Boh dávajú. Ľudia pozerajú len na to čo je pre nich nevýhodné a to je pre niekoho postenie sa, chodenie do kostola najmä v nedele a prikázané sviatky.

Ježiš nám dal 10 Božích prikázaní na to aby sme ich dodržiavali a aby sme boli lepšími než sme. Keďže ich nedodržiavame tak má k nám diabol bližšie. Ľudia si neuvedomujú, že už len tých 10 Božích prikázaní je jedna z najlepších veci akú nám dal. Tým že tieto prikázania dodržiavame máme bližšie k Bohu, sme šťastnejší, veselší, duchovne vyrovnanejší, úspešnejší než ľudia ktorí konajú zle skutky a nedodržiavajú to čo chce Boh.

Panna Mária nás prostredníctvom zjavení vo Fatime varovala prostredníctvom troch malých detí aby sme sa polepšili aby sme sa obrátili ale my si neuvedomujeme že ona nás má natoľko rada že nás chce zachrániť pred zlom. My to berieme, že ona keďže varovala ľudí že ak sa nezmeníme tak príde vojna horšia ako 1. Svetová tak nám chcela zle a chcela ľuďom zabrániť v životnom štýle ktorý niektorým ľuďom vyhovuje.

Rovnako je to aj teraz. Kedysi nebola taká voľnosť a sloboda ako je teraz ale ľudia boli lepší. Veci si viac vážili a nekonali toľko zla koľko teraz. Keďže nás Panna Mária vyzýva že ak sa nezmeníme tak príde neskutočné teplo (niektorí ľudia to nazývajú globálne otepľovanie), ľudia budú prosiť o pohár vody. My to v dnešnej dobe berieme ako niečo nereálne pretože máme všetkého dosť ale opak je pravdou. Mali by sme si viac uvedomovať že ak sa nezmeníme a nebudeme dodržiavať veci ktoré sú pre nás dobré, pre niekoho ale nevýhodné pravidlá a zákazy tak bude mať k nám diabol čim ďalej tým bližšie.

A. P.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.