Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sára Salkaházi sa narodila 11. mája 1899 v Košiciach.

V roku 1929 vstúpila do Spoločnosti sociálnych sestier, aby sa naplno zasvätila Bohu sľubmi.

Motto jej večných sľubov znie: „Alleluia! Ecce ego, mitte me!“ Jej vrúcnu lásku ku Kristovi vyjadrovala veľkodušná horlivosť v apoštoláte. Bola neúnavne činná v diele Spoločnosti, vo verejnej a literárnej činnosti. Počas druhej svetovej vojny sa zapojila do záchrany prenasledovaných.

V roku 1943 vedome obetovala svoj život za Spoločnosť, najmä za chorých a slabých v prípade prenasledovania Cirkvi, Spoločnosti a sestier. Dňa 27. decembra 1944 ju odvliekli z domu spolu s tými, ktorí sa tam ukrývali, a zastrelili pri rieke Dunaj.

Z denníka bl. Sáry Salkaháziovej, panny a mučenice

 „Moje srdce a moja duša sú plné planúceho nadšenia. Môžem nasledovať vnuknutie, aby som obetovala svoj život alebo svoju smrť za sestry. Predložila som svoju požiadavku predstavenej, duchovnému otcovi a dostala som povolenie! V prvej eufórii šťastia sa prirodzený strach, ktorý sa doteraz vo mne skrýval, stratil. Rátam s tým, že sa objaví znova. Nevadí. Už som sformulovala modlitbu sebaobetovania. Teraz mám ešte čakať na sestru Margitu. A potom budem môcť vykonať sebaobetovanie. Vďaka ti, svätá a nekonečná Trojica!“

Ó, Najsvätejšia Trojica! Otče môj najmilostivejší, ktorý si ma stvoril zo svojej nekonečnej lásky a z dobrotivého milosrdenstva prijal za svoje dieťa. Ó, môj sladký Ježišu Kriste, ktorý si ma svojou svätou krvou vykúpil a zo svojej nekonečnej dobroty vyvolil za svoju snúbenicu. Ó, drahý Duchu Svätý, ktorý ma zaplavuješ hojnosťou svojich milostí a ktorý si mne nehodnej daroval milosť povolania a Spoločnosť. Ó, tajuplná Svätá Trojica, ja sa dnes z vďačnosti a lásky k Spoločnosti a sestrám ponúkam ako obeta Spoločnosti pre prípad, ak by nastalo prenasledovanie Cirkvi, Spoločnosti a sestier, a v pláne tvojej prozreteľnosti podľa tvojho najmúdrejšieho rozhodnutia by nebola moja smrť.

Prijmi moju smrť so všetkou bolesťou, ako výmenu za život sestier, najmä starých, chorých a slabých a za môj hriešny a biedny život. Ušetri ich životy a ušetri ich od mučenia, hrozieb, najmä však od nevernosti voči tebe, Cirkvi, povolaniu a Spoločnosti.

Ak by ale v pláne tvojej božskej prozreteľnosti bola zahrnutá moja smrť, aj v tomto prípade prijmi môj život i smrť ako obetu za ne.

Toto sebaobetovanie robím s povolením svojho duchovného otca a predstavených, skrze ruky mojej sladkej panenskej Matky, prosiac o pomoc svätého Jozefa, nášho otca svätého Benedikta, svätú Teréziu z Avily, svätú Sáru a môjho svätého anjela strážcu, spoliehajúc sa nie na svoje sily, ale na milosť Svätej Trojice. Amen.

Ó, môj sladký Ježišu, teraz už s pokojom a ochotou prijmem takú smrť, aká sa bude tebe páčiť spolu so všetkými sprievodnými súženiami, bolesťami a mukami.

 Modlime sa.

Všemohúci a večný Bože, ty si udelil blahoslavenej Sáre, panne a mučenici, že tebe zasvätený život korunovala mučeníctvom, na jej orodovanie prosíme, udeľ nám milosť ohlasovať spásu chudobným, vykúpenie väzneným a radosť zarmúteným. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.