Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 15, 1-6, Jn 15, 1-8 

 V pondelok som povedal, že v Ikóniu, keď sa spojili pohania so Židmi proti Pavlovi a Barnabášovi, skončila éra židokresťanov a začala éra kresťanov z pohanstva. 

Nebolo to jednoduché. Bolo treba ešte mnoho veci doladiť. Prečo? Nevieme si predstaviť, ako boli Židia spätí s rôznymi zvykmi, ktoré čiastočne poznáme z evanjelia. Veď aj Pán Ježiš mal s nimi problémy.

Čítali sme v Skutkoch apoštolov, ako sa musel samotný Peter zodpovedať, keď v Joppe vošiel so domu pohanov a dokonca ich pokrstil! Taktika sv. Pavla s Barnabášom bola už smelšia. V meste do ktorého prišli, vošli síce najskôr do synagógy, ale keď ich tam odmietli, smelo hlásali evanjelium pohanom.

Dnes sme však počuli: Prišli niektorí z Judey a poúčali bratov: „Ak sa nedáte obrezať podľa Mojžišovho predpisu, nemôžete byť spasení.“ To by v praxi znamenalo prijať Starý zákon a potom prísť k Novému. Lenže... prijať tie všetky zvyky, tradíciu, to bolo niečo nepredstaviteľné. A nastali veľké problémy, lebo niektorí, čo uverili zo sekty farizejov, a hovorili: „Treba ich obrezať a prikázať im, že musia zachovávať Mojžišov zákon.

Čo s tým? Musel sa zísť prvý koncil. Zajtra budeme čítať výsledok.

História učiteľka života, alebo: Mnoho veci sa opakuje. Jedno dievča si našlo veriaceho chlapca a chcela sa niečo o náboženstve dozvedieť. V jej bydlisku však chodilo málo ľudí do kostola a väčšinou starí (ako u nás?). Vyhliadla si jednu babku a pýtala sa jej čo treba robiť, aby sa stala kresťankou. Babka sa potešila, že má niekto záujem a začala: Tak to sa musíš denne ráno a večer modliť – ponúkla jej modlitby, musíš chodiť na prvý piatok na sv. spoveď, v piatok nesmieš jesť mäso, v nedeľu budeš chodiť do kostola... A pospomínala jej kdečo. Dievča mala z toho „hlavybôľ“.

V ostatnom čase aj u nás boli dve snahy dať sa pokrstiť v dospelosti.  Dostali ako prvú informáciu: Musíš chodiť dva roky na prednášky a školenia...

Ozaj čo je najdôležitejšie a ako by sa malo začať?

Domnievam sa, že odpoveď môžeme nájsť i v dnešnom evanjeliu: Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne. Ináč povedané, základom by to malo byť spojenie s Ježišom, uvedomenie si, že Ježiš je tým viničom – kmeňom a my musíme byť zaštepení do neho. Zas je to len prirovnanie. Takže: Mali by prísť k poznaniu, že som od Boha, závislý. To je základ – aj našej viery. To by mala byť aj naša prvoradá snaha. Potom by malo nasledovať poznávanie Ježiša cez Písmo. Je to to. čo povedal Pán Ježiš apoštolom: Vy ste už čistí pre slovo, ktoré som vám povedal. Na rozdiel od židokresťanov, nehľadať formulky, prázdne zvyky, obrady, ale vytvárať, hľadať vzťah s Bohom.

Turzovka, 27.4.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.