Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 5, 1-10, Mk 2, 18-22 

My starí si pamätáme, že mnohé veci sa opravovali.

Do opravy sa dávali hodiny, obuv, televízory, rádia, práčky, dokonca sa štopkali i ponožky, plátali nohavice...  

Teraz sa opravuje z menovaných veci už veľmi málo. Rifle sa dokonca nosia roztrhané.

Ani auta – čo je drahšia záležitosť sa už málo vyvárajú, opravujú. Zvykne sa hovoriť: To sa už neoplatí opravovať, lacnejší vyjde kúpiť nové.  

Myslel na toto Pán Ježiš keď povedal: Nik neprišíva na starý odev záplatu z novej látky, lebo záplata vytrhne kus z neho, nové zo starého, a diera bude ešte väčšia. A nik nevlieva mladé víno do starých mechov, lebo víno mechy roztrhne a vyjde nazmar aj víno aj mechy, ale nové víno do nových mechov?

Zdá sa, že hej. Samozrejme v duchovnej oblasti. Ako keby chcel odkázať, tým, ktorí mu vytýkali: „Prečo sa Jánovi učeníci a učeníci farizejov postia, a tvoji učeníci sa nepostia?“, že sú už „neopraviteľní“, že treba vytvoriť úplne nové náboženstvo, nový postoj k modlitbe, k pôstu, k prikázaniam...

Preto musel „padnúť“ Starý zákon a vzniknúť Nový zákon. Členom Starého zákona – Židom to bolo veľmi ťažké, lebo boli skostnateli vo svojich predstavách. Keď svätý Peter pokrstil Kornélia – bola z toho aféra. Prečítajte si 10 a 11 hlavu Skutkov apoštolov.  Dočítate sa, že keď sa Peter po krste pohana Kornélia vrátil, tí čo boli z obriezky, mu dohovárali: "Vošiel si k neobrezancom a jedol si s nimi!" A Peter mal pritom veľkú autoritu danú samotným Ježišom. Vieme koľko mal s tým problémy sv. Pavol, apoštol.

Kresťania zo židovstva chceli iba opravovať, plátať Starý zákon. Nové víno dávať do starých nádob.

Vidíme, že Duch svätý cez Petra  a najmä Pavla urobil to, čo naznačil Pán Ježiš.

Je dobre premyslieť si to, lebo každá generácia je naklonená k židovstvu. K formálnym modlitbám, pôstu, skutkom a tým k neosobnému vzťahu k Bohu.   

Turzovka, 16.1.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.