Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

V júni v roku 1958 sa na vrchu Živčáková mala lesnému robotníkovi Matúšovi Lašutovi zjaviť Panna Mária.

Správa sa rýchlo rozšírila a miesto údajného zjavenia začali navštevovať veriaci, ktorí putovali na horu, odkiaľ si odnášali vodu z neďalekého prameňa. Napriek vtedajšiemu odmietavému stanovisku cirkvi i najrôznejším obštrukciám zo strany bývalého režimu, návštevy pútnikov neprestávali.

Po roku 1989 prichádzalo na Biskupský úrad v Nitre množstvo žiadostí od veriacich, ktorí žiadali postaviť na Živčákovej kaplnku. V roku 1992 Biskupský úrad v Nitre súhlasil a v nasledujúcom roku bola na hore Živčáková postavená kaplnka Panny Márie, Kráľovnej pokoja. Jej projekt vypracoval Ing. arch. Marián Goč. Od roku 2000 patrí Živčáková do novozriadenej farnosti Korňa.

Dňa 9.10.2008 žilinský biskup Tomáš Galis vyhlásil Horu Živčáková pri Turzovke za pútnické miesto a miesto modlitby. Pán biskup Galis sa rozhodol toto miesto vyhlásiť za pútnické miesto a miesto modlitby, aby bolo postarané o pútnikov a pre blaho veriaceho ľudu. Veď Hora Živčáková bola už 50 rokov známa a putuje tu čoraz viac pútnikov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Nemecka, Ukrajiny a iných krajín sveta.

Dekrétom žilinského biskupa z 19. októbra 2008 biskup novozriadenej Žilinskej diecézy Mons. Tomáš Galis povolil stavbu kostola Panny Márie, Matky Cirkvi spolu s exercično-pastoračným zariadením na hore Živčáková. Zároveň bol položený základný kameň stavby.

Dňa 29. mája 2011 bol slávnostne posvätený kríž koruny Panny Márie a zvon nového chrámu.

Novopostavený Chrám Panny Márie Matky Cirkvi konsekroval žilinský biskup Tomáš Galis v nedeľu 4. októbra 2015 za účasti biskupov zo Slovenska, Čiech a Ukrajiny a asi 15 000 pútnikov zo Slovenska. Prítomný bol aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini, viacerí poslanci NR SR, kňazi z okolitých farností a predstavitelia verejného a spoločenského života.

V chráme Panny Márie Matky Cirkvi v dňoch od 19. do 23. júna 2017 vytvoril P. Marko Rupnik SJ s kolektívom 19 umelcov z Centra Aletti v Ríme jedinečnú mozaiku.