Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Uvedenie do bohoslužby:

Dnešná Slávnosť Zoslania Ducha svätého je dôvodom k radosti a veselosti. Veď dnes je sviatok Boha nie na výsostiach, ale Boha s nami.

Dnes je sviatok Ducha, ktorý stále k nám prichádza z Otca i Syna ako dar múdrosti, rozumu, rady, sily, vedomosti, zbožnosti a bohabojnosti.

Uvažujme ako využívame tieto dary pre dobro tých s ktorými žijeme a tým celej Cirkvi! 

Uvedenie do čítaní: 

  1. Sk 2,1-11

Svätý Lukáš nám teraz vyrozpráva, čo počul o tom, ako zostúpil Duch svätý na apoštolov. 

  1. 1 Kor 12,3b-7.12-13

Svätý Pavol nám dnes ponúka základne poučenie do života: Všetko dobré je dar od Boha. 

  1. Jn 20,19-23

V evanjeliu počujeme, ako to vyzerá tam, kde príjmu Ducha svätého: Tam je pokoj, radosť z odpustenia našich hriechov, tam je radostné odpustenie našim vinníkov.

 

KDE JE DUCH SVÄTÝ? 

Odborníci na mediálnu komunikáciu hovoria, že dnešný človek je neustále zahlcovaný novými a novými informáciami. Ak ste za totality boli v zahraničí, obdivovali ste bilboardy. Teraz si ich ani nevšímame a otravujú nás. Bola jedná dve televízne stanice. Boli sme radi ak sme mohli vidieť niečo iné na videu. A teraz? Keď pripočítame k tomu rádia, internet, mobil, tak skonštatujme, že je toho veľa.

Preto pozornosť dnešného človeka je slabá a potrebuje jednu tému, aby ju dokázal vnímať.

Dnes na Slávnosť Ducha svätého výber čítaní akoby chcel vyhovieť dnešnému nepozornému poslucháčovi a všetko je v nich sústredené na Ducha sv.

  1. čítanie nás zaviedlo do Večeradla, kde boli modliaci sa apoštoli zhromaždení okolo Panny Márie pri zoslaní Ducha a čo zoslanie Ducha svätého spôsobilo v ich prostredí.
  2. čítanie hovorí o tom, že Duch svätý stále dáva rozličné dary, ktoré pokrstených spájajú v jeden Boží ľud, vyznávajúci zmŕtvychvstalého Pána.
  3. Evanjelium nám pripomína, že Ježiš priniesol apoštolom – a nielen im – pokoj a radosť z odpustenia prostredníctvom Ducha svätého.

Preto nečudo, že v refréne sme so žalmistom volali: Pane, zošli svojho Ducha a obnov tvárnosť zeme a v podobných prosbách sme pokračovali pri sekvencii: Duchu Svätý, príď z neba.

Aj keď všetky texty sú nasmerované na Ducha svätého a vyhovujú tým požiadavkám našej mentalite a možnostiam, neznamená to, že Ježišov Duch je nám taký blízky.

Skúsme si Ježišovho Ducha pripomenúť postrehom českého publicistu L. Simajchla:

Ležal som raz v malej nemocnici. Liečenie prebiehalo vynikajúco, lekárska starostlivosť i obsluha bola svedomitá. Keď som sa pri odchode šiel poďakovať, povedali mi: „U nás ešte panuje duch zakladateľa tohto ústavu, kňaza, ktorý obetoval všetok čas i peniaze, aby v tom zapadnutom horskom kraji neležali nemocní doma bez pomoci. Snažíme sa tu pracovať ďalej v jeho duchu.“

Pracovať v duchu zakladateľa - čo tým chceli povedať? Povedali tým: Robíme to tak, ako to robil onen kňaz, zakladateľ - staráme sa o nemocných s láskou.

Iný príklad: V novinách sa píše, že máme vychovávať deti v duchu výchovných zásad Komenského.

Zase je tu ten výraz: Konať v duchu niekoho, tj. konať tak, ako by konal on.

Apoštoli a ich nasledovníci – teda aj dnešní kresťania by mali konať v Ježišovom duchu. Pozor! Stačila by táto snaha? Určite nie. Bolo potrebne niečo navyše. Apoštoli poznali Ježišove zmýšľanie, poznali jeho učenie, jeho lásku, jeho odvahu. Nestačilo to. Potrebovali jeho silu, jeho Ducha.

Preto keď sa Pán Ježiš lúčil s apoštolov a prikazoval im, aby v jeho diele pokračovali po celom svete, dobre vedel, že by to sami nezvládli. Veď práve viedol dialóg s Judášom, ktorý ho odišiel zradiť, Petrovi predpovedá, že sa k nemu neprizná, že sa všetci rozpŕchnu... Sľúbil im, že jeho Duch bude stále s nimi: „Budem za vás prosiť Otca, aby vám zoslal Ducha pravdy.“ V tej chvíli apoštolovia asi sotva pochopili, čo Pán Ježiš tým Duchom pravdy mieni, ale pochopili to neskôr.

Zo Skutkov apoštolov vieme, čo sa dialo asi za päť týždňov po zmŕtvychvstaní Pána Ježiša, na sviatok Turíc v Jeruzaleme. Toľkokrát sa Pán Ježiš apoštolom po zmŕtvychvstaní ukázal, hovoril s nimi, jedol s nimi, ale oni sa stále báli, stále sa krčili, schovávali. Spomienka na Veľký piatok, na Golgotu, bola ešte príliš živá. Mysleli si: „Keď zabili nášho Pána, zabijú i nás!“

A tak nemajú odvahu ísť ľuďom na oči, aby na ne neukazovali a nehovorili: „Ty si predsa tiež chodil s tým Ježišom z Nazareta, ty si predsa tiež uveril v Ježiša!“ A my sa im nedivíme, že sa báli. Veď i dnes sú i medzi nami takí, ktorí hockedy nemajú odvahu priznať svoju vieru v Ježiša Krista. A žiaľ patríme často medzi nich aj my.

A na Turíce sa stalo niečo zvláštneho. Tí bojazliví, ustrašení apoštolovia sa naraz rozohnia. Horia túžbou povedať všetkým ľuďom, že Pán Ježiš žije. Idú von, medzi ľudí a hovoria s takým zápalom, že ľudia žasnú. Žasnú a zahoria. Oheň nadšení sa z apoštolov prenáša i na nich. Mnoho sa ich dáva v ten deň pokrstiť na znamenie, že veria v Pána Ježiša, že chcú žít podľa učenia Pána Ježiša.

Teda, nestačilo konať v Ježišovom duchu, bolo treba mať Ježišovho Ducha.

Takto teda pôsobí v ľuďoch Duch svätý. Pán Ježiš ho sľúbil a svoj sľúb plní. Posiela svojho svätého Ducha, aby dodal apoštolom silu, radosť, odvahu, nadšenie pre dobrú Božiu vec.

Dnes je doba apoštolského pôsobenia dávno za nami. Dnes je sotva kde na zemeguli ešte miesto, kam by správa o Pánu Ježišovi doteraz neprenikla. A môžeme si byť istí, že kdekoľvek prišla zvesť evanjelia, prijali ju tam a uverili, - bolo to dielo Ducha svätého. Duch svätý pomáhal a pomáha všetkým, kto hlásajú vieru v Krista kdekoľvek na svete.

Je však potrebné neustále svedectvo viery.

 Ak mi vyjde čas rad si pozriem diskusnú reláciu „U Havrana“. Jedna bola s rôznymi odborníkmi z oblasti médií a finančníctva na tému čo rozhoduje o našom živote. Moderátor ich oboznámil s prieskum. 60 % opýtaných hovorilo, že o svete rozhodujú nadnárodné finančné loby, potom nejaké percenta mala mafia, média... Jeden z odborníkov sa opýtal a kde je Boh, veď drvivá väčšina nás sú veriaci! Keď Niekto skonštatoval: Na to zabudli. Iný povedal: Aj tak je nad tým všetkým Boh! A práve v tomto – vnášaní viery do života, by nám mal pomáhať Duch svätý.

Kdekoľvek človek pevne verí - je to sila Ducha svätého, ktorá ho drží. Možno si sám medzi spolužiakmi či spolupracovníkmi, čo chodíš do kostola.

To, že pokojne a pevne zachovávaš svoju vieru, je sila Ducha svätého v tebe. Duch svätý upevňuje tvoju vôľu svojou silou.

To, že nie si mrzutý, ale veselý a radostný človek, ktorý sa radšej smeje, než zlostí, radšej žartuje než zúri, radšej pomôže než ublíži, - to je sila Ducha svätého, ktorý v tebe pôsobí.

To, že vieš uznať svoju vinu, keď zhrešíš, že sa od špatnosti odvrátiš a chceš sa napraviť, to je tým, že sa nechávaš viesť Duchom svätým.

Duch svätý pôsobí vo svete, v nás, rovnako mocne ako za časov apoštolských. Vedie a chráni Kristovu Cirkev, inak by nebola vydržala všetky ťažkosti, ktoré za dve tisícročia zažila.

Pôsobenie Pána Ježiša za jeho života bolo obmedzené. Mohol kázať len tam, kde práve bol. Jeho svätý Duch nie je obmedzený ani priestorovo ani časove. Ježišovo slovo mohli počuť len tí ľudia, ktorí boli okolo neho. Duch svätý pôsobí po celé zemi, v celom vesmíre, ten nijako a ničím nie je obmedzený.

Teraz je nám Boh Otec i Syn blízko vo Svätom Duchu.

Ako si teda Ducha svätého môžeme aspoň obrazne predstaviť, pokiaľ to vôbec ide? Snáď ako Silu, ako Energii vychádzajúca z Boha.

V Duchu tej sily konal a koná Pán Ježiš.

Duch svätý je vnímateľný - a predsa nehmatateľný.

Je neviditeľný - a predsa každému blízky.

Cyril Jeruzalemský (Z Katechéz svätého biskupa) píše:

Pán Ježiš povedal. „Voda, ktorú mu dám, stane sa v ňom prameňom živej vody prúdiacej do večného života.“ Nový druh vody, ktorá žije a prúdi. Prúdi však na tých, čo sú jej hodní. Ale prečo nazval milosť Ducha vodou? Preto, že od vody všetko závisí; že voda je tvorkyňou rastlín i živočíchov; že voda padá z neba v podobe dažďa; že padá vždy tým istým spôsobom a v tej istej podobe, ale má mnohotvárne účinky: iný je v palme, iný zasa vo viniči a iné sú vo všetkých ostatných veciach, lebo má iba jedinú podobu a nejestvuje iná ako táto. Veď dážď sa nemení, či padá tu alebo tam, ale prispôsobuje sa stavbe tých, čo ho prijímajú, a v každom vytvára to, čo potrebuje.

Takisto aj Duch Svätý. Je jeden, má jednu podobu, je nerozdielny, a predsa rozdeľuje milosť každému, ako chce. A ako keď vyprahnutý strom dostane vodu, vyháňa mládniky, tak aj hriešna duša, ktorá sa pokáním stala hodnou daru Ducha Svätého, prináša ovocie spravodlivosti. A hoci Duch je jeden a má tú istú podobu, predsa na Boží pokyn a v Kristovom mene robí rozmanité zázraky.

Lebo jazyk jedného používa na hlásanie múdrosti, myseľ iného osvecuje proroctvom, ďalšiemu dáva moc vyháňať zlých duchov, inému uštedruje dar vysvetľovať božské Písma. U jedného posilňuje zdržanlivosť, iného učí milosrdenstvu. Jedného učí postiť sa a konať rozličné cvičenia asketického života, ďalšieho pohŕdať tým, čo je telesné, iného zasa pripravuje na mučeníctvo. V každom je iný, sám v sebe však ostáva ten istý, ako je napísané: „Každý dostáva prejavy Ducha na to, čo je užitočné.“

Tichý a lahodný je jeho príchod, príjemný a vonný je jeho dotyk a jeho jarmo je veľmi ľahké. Jeho príchod predchádzajú žiarivé lúče svetla a poznania. Prichádza so srdcom dôverného priateľa. Veď prichádza spasiť, uzdravovať, učiť, napomínať, posilňovať, utešovať, osvecovať myseľ najprv u toho, kto ho prijíma, a potom skrze neho aj u ostatných.

A tak ako ten, kto bol predtým vo tme, a potom zrazu uzrie slnko, vníma svojím telesným okom svetlo a jasne rozlišuje, čo predtým nevidel, aj ten, kto je hoden daru Ducha Svätého, dostáva duchovné svetlo a nad svoje ľudské možnosti vidí, čo nepoznal.

Turzovka – vigília, Turkov, Dlhá, 4.6.2017.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.