Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Tob 11, 5-17, Mk 12, 35-37 

Mesiáš – slovo, ktoré fascinovalo starozákonný ľud. 

Ženy chceli mať deti aj kvôli tomu, že keď aj nie ich syn, tak aspoň ďalší potomok bude mesiášom. Neplodnosť sa preto považovala za kliatbu a hanbu. To sa možno dá povedať i o mužoch, aj keď to v Písme svätom nie je tak explicitne vyjadrené.

Poznáme to – keď vystúpil Ján Krstiteľ, Izrael bol rozrušený, lebo sa domnieval, že mesiáš je tu, alebo čas na jeho príchod je už krátky. Pripravovali sa povstania, hlásili sa samozvaní mesiáši.

Pán Ježiš mal problémy s mylnými predstavami o mesiášovi a musel ich korigovať natoľko, že nezvykle káže. Nezvyčajnosť je v tom, že Ježiš učil skôr na základe otázok, či aktuálnej situácie. Dnes sme počuli: Keď Ježiš učil v chráme, povedal: „Ako môžu zákonníci hovoriť, že Mesiáš je Dávidov syn? Veď sám Dávid hovorí vo Svätom Duchu: ‚Pán povedal môjmu Pánovi: Seď po mojej pravici, kým ti nepoložím tvojich nepriateľov pod nohy.‘

Sám Dávid ho nazýva Pánom; ako potom môže byť jeho synom?“  

Čo Pán Ježiš zdôraznil? Dve dôležité veci:

  1. Mesiáš nie je Dávidovým synom. To bolo dôležite z pohľadu očistenia názorov na Mesiáša. Mesiáša si predstavovali ako veľkého bojovníka - kráľa, ktorý obnoví kráľovstvo Izraela.
  2. Naznačuje, že Mesiáš bude Božím (Pánovým) synom.

Prečo ho veľký zástup počúval s radosťou?

Domnievam sa, že preto, lebo:

  1. Zákonníci asi u jednoduchého ľudu neboli obľúbení pre ich kazuistiku, nadradenosť a zaťažovanie rôznymi bremenami.
  2. Mesiáš bude ešte viac ako Dávid. Možno tam opäť u nich zarezonovalo, že ešte hravejšie položí nepriateľov pod nohy.

Čo je odkaz Ježišovho dnešného krátkeho učenia pre nás?

Ježiš má byť i pre nás Mesiáš – Záchranca. Dôležite je však v čom! Čo od neho očakávame? O čo sa modlíme, na aký úmysel dávame obetovať sv. omše? Kedy, v čom sa na neho obraciame?

Dôverujeme mu, že on zvláda svet, alebo si myslíme, že sa mu vyšmykol z rúk?

Aký je pre mňa Ježiš Mesiáš?  Samozrejme, boli by sme radi, aby bol aj pre nás takým záchrancom ako pre Tobiho a Sáru (1. čítanie), ale... neviem či tu dať výkričník, alebo otáznik, alebo niečo iné.

Turzovka, 9.6.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.