Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Predkladám odpovede birmovancov VII. skupiny (Animátor K. Siverová) na otázku: 

  1. Porovnaj Starý a Nový zákon (zmluvu). Základné rozdiely, v čom je posun, rozdiel – oblasť náuky, bohoslužby, morálky... (Referát)
  2. Prečo je Boh obviňovaní z utrpenia vo svete a prečo si aj my myslíme, že Boh nás obmedzuje! Čo robíte, mali by ste robiť, aby ste tento mylný názor napravili medzi kamarátmi? (Úvaha)

    Rozdiely v Starom a Novom zákone

V náuke – Starý zákon vyučovali alebo vysvetľovali proroci keďže to bolo ešte pred narodením Ježiša ale Nový zákon už vysvetľovali ľudia a hlavne evanjelisti, ktorí s ním boli v priamom kontakte. Niektoré pasáže z Nového zákona používal aj Ježiš v podobenstvách. Bez Starého zákona by sme nepochopili židovské zvyky. Nepochopili by sme kto sú farizeji a aké mali postoje k Ježišovi, jeho učeniu a k náboženstvu.

V Bohoslužbe – V Starom zákone neboli Bohoslužby ako poznáme dnes v podobe omše ale za Bohoslužbu sa považovalo obetovanie bola to tiež služba Bohu v podobe obety.

V Novom zákone Ježiš naučil ľudí sláviť svätú omšu a začínala sa formovať do dnešnej podoby, kde obetu nepredstavuje žiadne zviera ale Kristovo telo.

V morálke – Správanie ľudí v Starom zákone bolo v niečom lepšie ale aj horšie. Napríklad niektorí verne očakávali spasiteľa, iní zasa neverili nikomu, že je spasiteľ čo je v pozitívne lebo sa nenechali oklamať falošnými ľuďmi, ktorý sa vydávali za Ježiša ale neuverili ani jemu keď naozaj prišiel na svet.

V Novom zákone už to nie je tak o čakaní ale skôr zotrvaní vo viere hlavne v dnešnej dobe vieme, že Ježiš bol ale nechce sa nám tomu stále veriť a pridržiavať sa kresťanstva. Myslím si, že v tomto je morálka Nového zákona a dnešných ľudí horšia. 

Prečo býva Boh obviňovaný z utrpenia vo svete?

U nás kresťanov je bežné, že Bohu ďakujeme za to dobré, ale hneváme sa keď sa dopustí niečoho zlého. My nie sme schopní pochopiť to k čomu nás Boh smeruje aj tými zlými vecami. Preto je naším prvým riešením ho obviňovať lebo je ten ktorý nás má strážiť a pomáhať nám ako je potom možné, že sa nám stávajú aj zlé veci, ktoré by predsa náš Boh nemohol dovoliť keby videl čo spôsobia.

Mňa zaujala myšlienka jedného kňaza ako sa to dá vyriešiť a to, že keď si predstavíme šitý koberec tak zospodu, teda z našej strany vidíme, že je škaredý a ten kto ho šil si nedal záležať. Ale z vrchnej strany teda zo strany Boha je koberec pekný a teda len ten, ktorý ho šije vie o každom pohybe, ktorý má urobiť k tomu aby bol koberec pekný.

Takto by som to vysvetlil aj ja, lebo mi tento príklad pomohol aby som to pochopil ja sám.

J.K.

Starý zákon alebo stará zmluva bola založená medzi pravým Bohom a izraelským národom s Mojžišom ako sprostredkovateľom a napísaná na papier. Desať hlavných zákonov Boh napísal svojim ´prstom´na kamenné tabličky, ktoré spolu s nebeským´chlebom´ boli uložené ako svedectvo do svätého arku. Tento zákon izraeliti mali študovať a žiť podľa neho, aby mali Božiu priazeň a aby ich konečne priviedla k Božiemu synovi, cez ktorého Boh uzavrel novú zmluvu. S kým bola táto nová zmluva založená? Bolo to s tými, čo preukázali vieru v Ježiša Krista a boli schopní žiť podľa zákonov vložených do ich mysle a napísaných do ich srdca. Takže teraz ´dom Izraela´ netvoria neposlušní a necitliví izraeliti, ale duchovní

Kresťania, ktorí cez vieru v Krista majú Božie zákony ´napísané´ v svojich srdciach a svojich mysliach. Tí nepotrebujú policajtov ani armádu, lebo sa sami oddávajú  vlastnej vôle službe Bohu a Jeho synovi.

Starý a nový zákon: nemohli by bez seba existovať,

Nový zákon kladie základ pre učenie a príhody nájdených v Novom zákone, bez Starého zákona by sme nemohli rozpoznať Ježiša z Nazareta ako Mesiáša skrz veľa detailných proroctiev, ktoré o ňom boli uvedené (jeho miesto narodenia, pôsob jeho smrti, jeho zmŕtvychvstania a veľa iných detailov z Jeho služby). 

  1. Boh je preto obviňovaný z utrpenia vo svete lebo si niektorí ľudia myslia že mal tomu zabrániť, napr. holokaustu. Boh nikdy nechce aby sme trpeli, ale veľa z utrpenia sveta priamo pochádza zo zneužitia slobodnej vôle, ktorá nám bola darovaná. Boh sa nerozhodol vziať ľuďom slobodnú vôľu, ale dal im čas, nech vyskúšajú riadiť svoje kroky nezávisle od neho. Boh sľúbil, že milióny ľudí, ktorí zomreli, teda aj obete holokaustu, privedie opäť k životu. A tých, ktorí tie hrôzy prežili, zbaví akejkoľvek traumy a vymaže im z mysle bolestné spomienky. Boh ľudí miluje a to je záruka, že svoje sľuby splní.

Medzi kamarátmi by sme si o tom mali povedať a bližšie si uvedomiť aký je Boh.

P.M. 

2. Ak Boh nezastaví zlo a utrpenie vo svete, neznamená to, že to nedokáže. Boh je stvoriteľom sveta a ľudia ho preto považujú ako človeka ktorí spôsobuje utrpenie vo svete. Keď sa nám niečo zlé stane napr. zlý prospech v škole je to naša vina a nie Božia závisí to od nášho úsilia niečo sa naučiť. Viac by som im hovorila o Bohu ako uzdravoval a pomáhal

B.K. 

Prečo je Boh obviňovaný z utrpenia vo svete?

Podľa mňa je to u ľudí prejavom nedostatku viery.

Prečo si myslíme, že nás Boh obmedzuje a čo by sme mali robiť, aby sme tento mylný názor napravili medzi kamarátmi?

To, že nás Boh obmedzuje si možno myslíme, pretože môžme mať nejaké problémy v živote alebo sa nám môže niečo zlé stať a potom sa pýtame Boha prečo to dopustil. Tento mylný názor, že nás Boh obmedzuje by sme mali napraviť medzi kamarátmi tým, že by sme im hovorili o Bohu a dokazovali im, že my veríme.

V.Š. 

  1. Úloha: Porovnaj starý a nový zákon v oblasti:
  2. a) náuky

               Starý zákon hovoril o židovskej viere a období pred narodením Ježiša. Nový zákon už hovorí o narodení, živote, ale aj smrti Ježiša Krista

  1. b) bohoslužby

                Keďže starý zákon hovoril o židovskej viere tak ľudia mali “posvätný” deň sobotu a Nový zákon už hovorí o nedeli. V zákone sa vykonávali aj obete ako napríklad baránok. V novom zákone sa už neprinášali obete v novom zákone sa obetoval Ježiš za ľudstvo.

  1. c) morálky

              V starom zákone ženy mohli chodiť v určitom oblečení a mohli byť iba v určenej časti chrámu. V novom zákone teoreticky ženy mohli byť už v rôznych častiach chrámu aj keď ešte stále bolo to obdobie kedy boli ženy ponižované pred mužmi. 

  1. Úloha: prečo je Boh obviňovaný z utrpenia vo svete a ako by sme vyvrátili tento názor

Boh je obviňovaný z utrpenia z toho dôvodu že teraz v tomto svete sa deje veľa zlých vecí a keďže to nerobí len jeden človek a je náročné obviniť viac ľudí z toho tak obvinime toho jedného Boha. Aj tým že v neho veríme a Boh koná dobro veľa ľudí keď sa niečo zlé udeje sa spýtajú “Prečo nám Boh nepomôže”, ale Boh nám pomáha stále a to že ľudia občas urobia zlé rozhodnutia on za to nemôže, to že si ľudia nerozmyslia to čo konajú či to je v súlade s božími prikázaniami, či je to v súlade s Bohom. Boh predsa len nás nemôže vychovávať ako malé deti a hovoriť nám “Toto nerob.” Alebo “Rob toto” ľudia majú vlastnú hlavu a to že sú niektorý ľudia hlúpy on nezapríčiňuje. 

M.P.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.