Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Predkladám odpovede birmovancov III. skupiny (Animátor Vlasta Perďochová) na otázku: Prečo je Boh obviňovaní z utrpenia vo svete a prečo si aj my myslíme, že Boh nás obmedzuje! Čo robíte, mali by ste robiť, aby ste tento mylný názor napravili medzi kamarátmi? (Úvaha)

 Boh a utrpenie

Od posledného stretnutia som sa nad tým zamýšľala veľa krát pri úplne všedných činnostiach. Skrátka sa mi niečo stalo a sama som si to vysvetlila tak, že Boh ma trestá za môj hriech. Zlé príhody čo sa nám stanú prirodzene považujeme ako dôsledky našich hriechov. Veríme že Boh a viera nám prinesú spásu, radosť či pokoj do života. Preto si domýšľame že aj zlé situácie ovplyvňuje Boh. 

 Boh obviňovaný z utrpenia vo svete

Pod tým si predstavujem, že ''Boh môže za nepokoje, vojny, hlad, biedu a pod.'' Absolútne s tým nesúhlasím a nechápem ako to niekto tak môže brať. Všetko zlo spôsobuje ľud. Pramení to z prirodzených vlastností ako je márnivosť, chtivosť, závisť alebo túžba po moci. 

Čo robíte, mali by ste robiť, aby ste tento mylný názor napravili medzi kamarátmi?

Neviem ako by som vyvrátila tento mylný názor medzi kamarátmi keďže v dnešnej dobe je málokto kto by sa po

1. porozprával so mnou o tom,

2. vypočul si iný názor,

3. dal si povedať.

Je to dosť diskutabilná téma, nikdy nič neviete stopercentne a mať ucelený -vo vašich očiach- priamy, istý názor a vysvetlenie vám nepomôže presvedčiť niekoho. Nemáte rôzne podklady atď. čo niektorí vyžadujú, skrátka doba je taká že všetko chce mať podložené a málokto sa nechá presvedčiť neistým výkladom na základe viery.

N.P.

Prečo je Boh obviňovaný z utrpenia vo svete?

Niektorí ľudia sa obávajú, že ak kladú takúto otázku, svedčí to o ich nedostatku viery v Boha alebo o neúcte k nemu. Keď sa modlíme, väčšinou prosíme Boha o to, aby nám v niečom pomohol. Menej krát sa stáva, že mu poďakujeme za pekný deň, alebo za hocičo iné. Ak ho poprosíme o pomoc a náhodou sa to nestane tak ako sme chceli, hneď sa pozeráme nato, že to Boh, nedoprial mi to čo som chcel a myslíme si, že nás za niečo trestá. Nie, v prvom rade by sme mali dať do toho my čo najviac, a je na nás ako si veci zaobstaráme. Boh nám pomáha v správnych rozhodnutiach. Nemôžeme ho za to obviňovať...

B.S.

Prečo je Boh obviňovaný z utrpenia vo svete ?

-Veľa ľudí si myslí že za všetko môže on, no určite to tak nie je, keďže ho ľudia majú za toho najvyššieho, majú ten názor, že on môže všetko zmeniť alebo niečomu zabrániť, to bude asi ten hlavný bod, prečo ho ľudia za všetko obviňujú.

-Ľudia si myslia že Boh ich obmedzuje možno kvôli 10 Božím prikázaniam, myslia si že sú to zákazy, no sú to len pravidla podľa ktorých by sme sa mali ako správny kresťania riadiť.

-Neviem čo konkrétne by som robil aby som svojich kamarátov presvedčil o tom, že to tak nie je, stačilo by, aby sa každý nad tým len na chvíľku zamyslel.

L.Z.