Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Gn 11, 1-9, Mk 8, 34 – 9, 1 

Ľudstvo má strach z konca sveta.

Podvedome cíti, že to to budú hrôzy. Vieme, že aj evanjelisti spájajú koniec sveta s koncom Jeruzalema. A dobytie Jeruzalema bola  neskutočná hrôza.

Pán Ježiš povedal v dnešnom evanjeliu: „Veru, hovorím vám: Niektorí z tých, čo tu stoja, neokúsia smrť, kým neuvidia, že Božie kráľovstvo prichádza s mocou.“ A nehovorí to s nejakou vyhrážkou. V podtóne badáme, že skôr to bral ako vyznačenie. A bolo to aj tak. Evanjelium pokračuje premenením Pána na hore (zajtra to budeme čítať).

Tieto slova by mali patriť i nám. Veď očakávame príchod Spasiteľa, nášho Pána Ježiša Krista – modlíme sa po Otčenáši. A nemyslí sa tým len koniec sveta.

Ako to vnímali prví kresťania? Úplne ináč ako my. Naznačuje to aj pozdrav: Marana tha (príď Pane). Na príchod pána Ježiša sa tešili a ho očakávali.

Prečo máme my s tým problémy, Lebo sme príliš viazaní len na tento život. Teoreticky veríme v budúci, ale len teoreticky.

Tiež zabúdame, že večnosť začína pre nás dnes. Presnejšie pokračuje. Problémom je aj to, že do pri prechode do budúceho života musíme okúsiť smrť. A pred touto veľkou neznámou máme strach.  

Čo je dôležité pre nás dôležité? Spoznať to čo hovorí Ježiš apoštolom. Nejako vo svojom živote zachytiť, že  Božie kráľovstvo prichádza s mocou.

Zažili ste moc Božieho kráľovstva? Nehovorte, že nie! Napríklad, len z pohľadu histórie. Dnes sme počuli: Lebo kto by si chcel život zachrániť, stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa a pre evanjelium, zachráni si ho. Koľkí stratili – obetovali život pre Ježiša. Čo všetko Božie kráľovstvo muselo prežiť, prekonať za tých 2 000 rokov!

Ja som včera zažil moc Božieho kráľovstva. Mali sme celodiecézne stretnutie kňazov z príležitosti založenia biskupstva v Žilina. Zastavili sme sa s pánom kaplánom na sídlisku Solinky. Videl som tam vybudovaný kostol, cirkevnú školu, škôlku. Zo školskej kaplnky práve vychádzali deti a šli na tanečný krúžok, ostali tam učitelia  a ešte nejaké deti, na každej chodbe akvárium. Tie tam vydržia, lebo tam nebolo behanie, utekanie zo školy (hurá už je koniec – deťom ako keby sa nechcelo preč), v telocvični chlapci, v pastoračnom centre veľa teenagerov, dokonca už aj vonku na novovybudovanom ihrisku deti, všade úctivé pozdravy... Pred 20 rokmi tam nebolo nič.  Jednoducho prišlo tam Kráľovstvo Božie s mocou.

Teda, vôbec nejaký koniec sveta a vôbec nie koniec Cirkvi a Božieho kráľovstva tu na zemi.   

Turzovka, 17.2.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.