Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Jób 1, 6-22, Lk 9, 46-50 

Včera, ako každú nedeľu, hrali naši miništranti florbal.

Dlho vyhrávali červení. Ku koncu získali žltí čerstvú posilu a skončilo to remízou. Bolo zaujímavé ich sledovať. Niektorí rezignovali – jednoducho odišli, iní mobilizovali posledné sily, veď sa hralo 2 hodiny, aby víťazstvo strhli na svoju stranu. Neskrotná túžba ich viedla k tomu, aby sa dostali pred tých druhých, zvíťazili.  

Keď to teraz počúvate (čítate) môžete sa čudovať, prečo chlapci dávali toľko energie, aby zvíťazili. A nerobia to len chlapci. Robia to muži i ženy, milióny im fandia. Je to neskrotná túžba po víťazstve, po prvenstve, dostať sa pred iných.

Dnešný úryvok z evanjelia začal slovami: Učeníkom napadla myšlienka, kto z nich je väčší. Nie je to táto spomínaná túžba? Iste!

Tak ako sa čudujeme chlapcom, tak ešte viac dospelým a možno ešte viac apoštolom. Teraz s odstupom tisícročí, vidíme, aké je to smiešne. Čo by z toho mali, žeby boli prví. A ani nechápeme v čom chceli byť prví. Aj keď z iných evanjelií vieme, že chceli byť najbližšie pri Ježišovi keď bude vládnuť.

Čo na to Pán Ježiš? On predsa vie, že v človeku je táto túžba. Čítame: Ježiš poznal zmýšľanie ich srdca. Zdá sa, že túto túžbu neruší len usmerňuje. Ako?

Vzal dieťa, postavil ho vedľa seba a povedal im: „Kto prijme toto dieťa v mojom mene, mňa prijíma. A kto prijíma mňa, prijíma toho, ktorý ma poslal. Lebo kto je medzi vami najmenší, ten je veľký.“  Prečo takéto poučenie? Dieťa im k ich sláve nemohlo nijako pomôcť! Starať sa o dieťa je služba.

Takže Ježiš ako keby nám povedal. Môže sa snažiť o prvenstvo o veľkosť, ale v službe. V tej sa predbiehajte!

K tejto všeobecnej túžbe človeka možno začleniť i nasledujúcu epizódku: Vtedy povedal Ján: „Učiteľ, videli sme kohosi, ako v tvojom mene vyháňa zlých duchov. Bránili sme mu to, veď nechodí s nami.“ Ježiš mu vravel: „Nebráňte mu, lebo kto nie je proti vám, je za vás!“ Nebadáte v tom zas niečo z tej našej túžby po prvenstve? Myslenie apoštolov bolo: Čo si to dovoľuješ, to je naša záležitosť, my sme Ježišovi, my sme pri ňom, my sme tí kompetentní, to nesmieš robiť!

Z povedaného možno nájsť vysvetlenie, prečo je všeobecná náklonnosť každého z nás k ohováraniu. Kto ohovára, ako keby nepriamo povedal: Ja som ten lepší, ja som pred ním, lebo on je takto, on urobil toto, ja nie. Ja taký nie som!

Vidíme, že nielen chlapci sa chcú dostať pred iných. Každý z nás! Nech je to v službe.

Turzovka, 26.9.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.